Fideszes kampánytitkokat publikált a Kuruc.info

2010.04.07. 16:58 Módosítva: 2010.04.07. 22:13
A Fidesz választói nyilvántartási rendszerének titkairól szóló felvételt hozott nyilvánosságra a Kuruc.info. A Jobbik-közeli internetes lap által közölt hanganyag Kubatov Gábor pártigazgató zárt körben tartott előadásán készült. Kubatov elmondja, hogy a pártnak részletes adatbázisa van a fideszes és a nem fideszes szavazókról.

Egy titokban készült hangfelvételt közölt szerdán a Kuruc.info. A felvétel Kubatov Gábor egyik belsős, vélhetően Fidesz-szervezőknek tartott előadásán készült, ahol a Fidesz pártigazgatója a párt online választói adatbázisáról osztott meg részleteket a hallgatósággal.

A radikáljobbos honlap a Fidesz őszödi beszédeként tálalja a kiszivárogatott felvétel, amely szerinte bizonyítja az eddig letagadott szavazói adatbázis létezését.

Pécsen használták

Kubatov a pécsi időközi polgármester-választás példáján mutatja be hallgatóságának a nyilvántartó rendszer működését. A pártigazgató szerint elmúlt az az idő, amikor „a sötétben az erdőbe belőttek egy sörétes puskával ”, vagyis hogy vaktában kampányoltak.

A pécsi választáson már célzottan keresték az összes szavazót, ugyanis mind a 36500 szavazót „személyesen ismerték”, mindegyikről tudták, hogy hogy hívják, hány esztendős, milyen erős Fidesz-támogató, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe.

A párt rendszere azonban nem csupán a Fidesz-szavazókról tartalmaz adatokat, a pártigazgató ugyanis azt is elárulta, hogy Pécsen meg tudta mondani, hogy „kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták.”

A pártigazgató a háromperces előadásrészletben azt elmondja, hogy az ő javaslatára a Fidesz-elnökség elfogadta, hogy a párt térjen át egy a pécsihez hasonló országos online adatbázis-kezelési módra. Kubatov a hallgatóknak elmeséli azt is, hogy a bevezetett rendszer azért biztonságos, mert működését a központból tudja kontrollálni, és meg tudja állapítani, mely szervezőjük mikor töltött fel vagy le utoljára adatokat, és mennyit.

A párt a jogszabályok szerint egyébként nyilvántarthatja és kezelheti akár online adatbázisban is azon szimpatizánsainak adatait, akik korábban hozzájárultak ehhez. Az erről nem megkérdezett szavazóknak, és más pártok támogatóinak regisztrálása azonban jogosulatlan adatkezelésnek minősül.

Az Index kereste a Fidesz-központot, de nem reagáltak a felvételen hallható állításokra. Este közleményt adtak ki, melyben az írják, hogy az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Szijjártó Péter szóvivő szerint Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info közös akciójában régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő. "Ismételten, immáron sokadszor leszögezzük, hogy a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat" - olvasható a közleményben.

Az MSZP feljelentést tesz

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről. Bejelentette, hogy rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesznek, valamint az Országos Választási Bizottsághoz fordulnak az ügyben.

A pártelnök később az MSZP budafoki kampányzáróján úgy fogalmazott: "őszödi beszéd nemcsak a Magyar Szocialista Pártnál fordul elő". Nem Kubatov Gábor személye, hanem a Fidesz elnökségének felelőssége foglalkoztatja, és arra kíváncsi, mit tesz az ellenzéki párt vezetése azért, hogy "ez a lista eltűnjön".

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra szólította fel Orbán Viktort, hogy a Fidesz adja át a hatóságoknak a titkos adatbázist, amiről Kubatov Gábor beszélt. Az MSZP azt kéri a Fidesztől, hogy "álljanak ki és kérjenek bocsánatot a magyar választóktól, hogy egy ilyen adatbázis építésével megsértik az ő választói jogaikat" - mondta.

Az Újkorcsoport civil szervezet azt közölte, hogy az ügyben az adatvédelmi ombudsmanhoz és a Fővárosi Főügyészséghez fordul. Mint írták, ha a hangfelvételen elhangzott kijelentések igazak, akkor a választások tisztaságát érdemben befolyásoló, súlyos bűncselekmény is megvalósulhatott.