Lázár-Harrach páros vezetheti a polgári frakciókat

2010.04.15. 16:00
Személyi változások lesznek a Fidesz és KDNP parlamenti képviselőcsoportjainak élén, mert a két eddigi frakcióvezető, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt kormányzati szerepet kap. A 200 főt meghaladó Fidesz-frakciót Lázár János, a kereszténydemokratákat Harrach Péter irányítja majd.

Más irányú fontos megbízatása miatt a 2010-es ciklusban sem Navracsics Tibor, sem Semjén Zsolt nem tudja majd betölteni a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői tisztét. Navracsicsról már régen közismertté vált, hogy az egyik csúcsminisztérium irányítását bízza majd rá Orbán Viktor: az eddigi frakcióvezető lesz a kormány közigazgatási minisztere. (Ez a tárca a mostani miniszterelnökségi, igazságügyi és önkormányzati kormányfeladatokat venné át.)

Semjén Zsolt kormányzati szerepet kap
Semjén Zsolt kormányzati szerepet kap

Semjén Zsolt, aki egyben a KDNP elnöke is, a párt súlyát növelendő megkapja a második miniszterelnök-helyettesi rangot. A kereszténydemokrata vezető Varga Mihállyal együtt tölti majd be ezt a kormányfő személyéhez közel álló tisztséget. Elképzelhető, hogy a két évtizedes gyakorlattól eltérően a miniszterelnök-helyettesek nem kapnak tárcát.

A rendszerváltás óta legnagyobb létszámú országgyűlési képviselőcsoport vezetését a távozó Navracsics helyett Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester kapja meg. Lázár neve többször előkerült már a leendő kormány számos pozíciójával kapcsolatban. A 35 éves politikusnak először az egészségügyi tárca vezetését ajánlották fel, amit a hírek szerint visszautasított, majd később belügyi, és hosszú ideig leendő honvédelmi miniszterként emlegették.

Lázár veszi át Navracsics helyét Fotó: Hegedűs Róbert
Lázár veszi át Navracsics helyét
Fotó: Hegedűs Róbert

A honvédelem Lázár frakcióbeli megbízatása miatt egy régi Orbán-bizalmas, Hende Csaba kezébe kerülhet. Hende a 2002-es választások után hagyta ott az MDF-et, amely 1998 és 2002 között igazságügyi államtitkárnak delegálta Dávid Ibolya minisztériumába. Hende a váltást követően Orbántól a polgári körök koordinálását kapta feladatként, az elmúlt években azonban kevesebbet szerepelt pártügyekben.

A KDNP – egyelőre bizonytalan méretű képviselőcsoportját – az Index információi szerint egy régi kereszténydemokrata, a Fidesz-frakciót is megjárt egykori MKDSZ-elnök, Harrach Péter vezeti majd. Harrach az előző Orbán-kormányban szociális és családügyi miniszter volt.

Harrach vezeti a KDNP frakcióját
Harrach vezeti a KDNP frakcióját

A KDNP-sek közül most miniszteri posztra nem jelöltek senkit, ám államtitkárságot többen is kapnak majd. Rétvári Bence várhatóan éppen Navracsics tárcájánál juthat szerephez. A Réthelyi Miklós irányítása alatt működő humán csúcsminisztériumban pedig Hoffman Rózsa és Soltész Miklós kap önálló területet. Hoffman oktatási, Soltész szociális államtitkár lesz.

Az Index korábbi kormánylistájában megírta, hogy több esélyest is számon tartanak a szintén humánminisztériumi részterületté váló kulturális államtitkárságra. Orbán régi jelöltje volt Szőcs Géza erdélyi költő, ám személyével kapcsolatban sok negatív jelzés érkezett, ezért várhatóan Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum igazgatójának adják a területet.

A jelek szerint lezárult az Orbán által kiemelten fontos területként kezelt Belügyminisztérium vezetője körüli találgatás is, a pártban már egyértelműen Pintér Sándort tartják befutónak, aki a poszt elnyerése érdekében nemrég eladta gazdasági érdekeltségét, a Civil Biztonsági Zrt.-t. A poszt másik várományosaként emlegetett Kövér László az Országgyűlés elnöke lesz.

A legutolsó tervek szerint az Orbán-kormány nyolc csúcsminisztériummal állna fel. A már említetteken kívül a külügyi tárcát Martonyi János, a gazdasági-pénzügyi területet Matolcsy György vezetheti majd. A nagy pénzek felett diszponáló fejlesztési tárca a 90-es évek óta Orbán tanácsadójaként, majd médiavállalkozóként (Heti Válasz, Lánchíd Rádió, Class FM) tevékenykedő üzletember, Fellegi Tamás fennhatósága alá kerül. A földművelésügyet Fazekas Sándor karcagi polgármester kaphatja.