Nem bírta az MDF-ben zajló nyomulást

2010.03.30. 11:12
Kajdi József már azon is csodálkozott, hogyan kerülhetett pártonkívüliként hirtelen az MDF-es országos lista elejére, de amikor a véglegesítés előtt beindult a brusztolás, gyorsan lemondott. Kajdi Csapody Miklóst ajánlotta maga helyett, de Dávid Ibolyáék az SZDSZ-nek adták a megüresedett helyet.
Kajdi József
Kajdi József

„Belátom, sokak számára meglepő lesz/lehet majd a döntésem, hiszen [...] a székházban megtapasztalhattam azt, hogy milyen sokan mi mindent megadnának az országos lista első tíz helyének valamelyikéért, azért hogy országgyűlési képviselők lehessenek” – szabadkozott Kajdi József az MDF belső nyilvánossága előtt. Az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalát vezető jogász csak néhány óráig volt „befutó helyen” a párt országos listáján.

Kajdi röviddel a lista első tíz helyéről döntő országos választmányi ülés után egy Dávid Ibolya elnöknek címzett levélben tudatta a párttársaival, hogy nem kíván  élni a megtiszteltetéssel.

A március 20-i választmányon a lista összeállítása körül kialakult személyeskedő hangnemű, parttalan vitát Bokros Lajos ultimátuma zárta le. Az MDF miniszterelnök-jelöltje lemondását kilátásba helyezve zárt, megváltoztathatatlan névsort terjesztett elő, amelyet végül a testület is elfogadott. Így került az országos lista harmadik helyére a párt mellett az utóbbi években kizárólag háttéremberként tevékenykedő Kajdi.

Kajdi 1995-2001 között a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, majd ügyvezető igazgatói beosztásban az MNB Titkárságának vezetője lett.

v2010 plakatok4 35

Az utóbbi napokban Dávid Ibolya mellett sokat szereplő Kajdi a lemondásával megüresedett helyet az MDF elnökségének bölcsességére bízta, de azért beajánlotta Csapody Miklóst is maga helyett. Az MDF elnöksége azonban nem hallgatott az ajánlásra, és végül az SZDSZ második politikusának adta át a helyet. Csapody, aki tudott Kajdi leveléről, sokáig abban a hitben várta a lista véglegesítését , hogy az országos választmányon elszenvedett vereség ellenére mégiscsak bekerülhet az első tízbe. Csalódnia kellett. Ekkor jelentette be kilépését a pártból, amelynek 20 évig volt képviselője.