OVB: Van budapesti MDF-lista

2010.03.26. 18:32 Módosítva: 2010.03.26. 20:10
Az OVB megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság határozatát, így álláspontjuk szerint felállhat az MDF budapesti területi listája. Az OVB vezetése szerint bizonyos határidők esetében a törvény megengedő. Az Országos Választási Bizottság egyben nyilvántartásba vette az MDF országos listáját.

Van budapesti területi listája az MDF-nek, miután az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben az FVB megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét.

A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg.

Az OVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette az MDF országos listáját, a párt az országos listaállításhoz szükséges hétnél több területi listát állított a hétfő délutáni határidőig. Az OVB korábban jelezte, hogy az országos lista nyilvántartásba vételével megvárja a Fővárosi Bíróság döntését, amelyhez két MDF-es jelölt nyilvántartásba vétele ellen is keresetet nyújtottak be. A Fővárosi Bíróság pénteken jogerősen nyilvántartásba vette Pusztai Erzsébetet és Slosár Gábort is, akik így felkerülhetnek a szavazólapra.

A Fővárosi Választási Bizottság elutasította

A Fővárosi Választási Bizottság szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listáját, a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. Az FVB felülbírálta Slosár Gábor XII. kerületi és Király Zoltán III. kerületi jelölt képviselői regisztrációját, melyeket először a helyi választási bizottságok elutasítottak, majd a fellebbezés után elfogadtak. Az FVB úgy ítélte meg, hogy Csapody Miklós visszalépése még a beadott fővárosi lista jogerőre emelkedése előtt történt.

Ez alapján az MDF-nek nem volt meg a fővárosi listaállításhoz szükséges nyolc képviselőjelöltje, hanem csupán hét hivatalosan is regisztrált jelölttel rendelkezett Budapesten.

A párt a döntés miatt az OVB-hez fordult jogorvoslatért. Dávid Ibolya pártelnök szerint az MDF a törvényi határidő (március 22-én 16 óra) előtt leadta fővárosi listáját, és a leadás pillanatában a párt rendelkezett a nyolc önálló MDF-es jelölttel. Emellett volt két olyan képviselőjelöltje is, akik vonatkozásában az FVB még aznap, március 24-én megváltoztatta az elsőfokú választási bizottság határozatát és mindkét jelöltet nyilvántartásba vette. Dávid Ibolya szerint rendelkeztek a szükséges számú jelölttel, és Csapody Miklós március 24-ei visszalépése nem érinti a párt listaállítási jogát.

A törvény is megengedő

 Halmai Gábor OVB-elnökhelyettes szerint a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntéskor kell fennállnia a feltételeknek, ezek alapján az FVB helyesen döntött, amikor Csapody Miklóst figyelmen kívül hagyta, és helytelenül, amikor a másik két jelöltet nem vette figyelembe, hiszen korábban éppen ő döntött a nyilvántartásba vételükről. Kijelentette: az "összetorlódott fellebbezési eljárás nyomán az FVB-nek figyelembe kellett volna vennie a két új nyilvántartásba vett jelöltnek a tényét".

Megjegyezte: a választási eljárási törvény olyan szabályokat tartalmaz, hogy ha valamennyi eljárási határidőt betartanák a jelölőszervezetek, "fizikai képtelenség lenne" területi és országos listákat állítani, ezért bizonyos esetekben a törvény is "megengedő". Szigeti Péter OVB-elnök is amellett érvelt, hogy a választási eljárásban "megengedőnek" kell lenni.

Fővárosi lista nélkül szinte lehetetlen

Ha az MDF-nek nem lesz fővárosi listája, gyakorlatilag reménytelenné válik a parlamenti bejutás. Lista nélkül ugyanis Budapesten nem szerezhet töredékszavazatokat a párt országos listája, pedig a korábbi választások tapasztalatai szerint az MDF-es szavazatok 20-25 százalékát a főváros adta. A párt fő bázisa Budapest, amennyiben itt nem állíthat területi listát, országosan 7-8 százalék körüli eredményt kellene elérnie.

Nógrád megyében még kivárnak

Az OVB csütörtöki ülésén már felülbírálta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát, és nem vette nyilvántartásba az MDF területi listáját. Ehhez két képviselőjelölt kellett volna, de az összesen három jelöltből egynek nem lett meg a szükséges számú ajánlása, egy másik pedig március 21-én visszalépett.

Nem véglegesíti a Nógrád megyei területi listás szavazólapot a Nógrád megyei Területi Választási Bizottság, amíg a Legfelsőbb Bíróságon döntés nem születik az MDF nógrádi listaállításával kapcsolatos határozat fellebbezéséről, íra a Független Hírügynökség. Az OVB döntésével szemben ugyanis még bírósági felülvizsgálati kérelmet terjeszthet elő az MDF a Legfelsőbb Bíróságon.