Orbán csütörtökön neveket mond

2010.04.28. 16:45 Módosítva: 2010.04.28. 16:52
Csütörtök délután elkezdi ismertetni a leendő kormány személyi összetételét a Fidesz, derült ki Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán azt mondta: a kormánynévsorral kapcsolatban csütörtökön nagyon sok kérdésre választ kapnak az újságírók. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ki fog állni, és tesz egy bejelentést a leendő kormányzati kérdésekről.

Azzal kapcsolatban, hogy ő és Varga Mihály, a párt alelnöke kísérte el Orbán Viktort a Sándor-palotába, Szijjártó Péter úgy fogalmazott: őket érte a megtiszteltetés. A leendő pozíciójukra azt válaszolta, sok minden megjelent már az ő és Varga Mihály jövőbeni munkájáról, azt nem tudja, hogy a helyes megoldások köztük voltak-e, de csütörtökön erre is választ adnak.

Hangsúlyozta, csütörtökön a teljes kormánynévsort ugyan még nem ismertetik, annak csak egy részletét.

A Fidesz keddi elnökségi ülésével kapcsolatos felvetésre kifejtette: az elkövetkező időszak menetrendjéről tárgyaltak. Szó volt a frakció alakuló üléséről, amelyet a jövő héten tartanak és az Országgyűlés alakuló ülésére vonatkozó előkészületekről is.

Információink szerint az első Orbán-kormány tagjai közül hatan is kaphatnak posztot az új Fidesz-kormányban. A mostani elképzelések szerint Orbánnak két helyettese lesz, és összesen nyolc összevont tárca lesz az új kormányban. Az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a sport területét és a szociális ügyeket egybefogó humán minisztérium élére Réthelyi Miklós anatómiaprofesszor kerülhet, a vagyongazdálkodási tárcát Fellegi Tamás médiavállalkozó vezetheti.

Sólyom jövője "nem aktuális"

A Fidesz nem kíván részt venni a köztársasági elnök személyéről szóló "méltatlan találgatásokban" - közölte Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy ezeket a "méltatlan találgatásokat" helytelennek is tartják. A kérdés szerintük egyelőre nem aktuális.

A Fidesz szóvivője közölte: amíg a kormányzati munkára való felkészülés, valamint a kormányalakítási tárgyalások sikeresen be nem fejeződtek, addig ezt a kérdést a maguk részéről nem tartják aktuálisnak. Valamikor nyáron nyilván előkerül majd ez a kérdés - tette hozzá.

Pokorni Zoltán kedden a TV2 Mokka című műsorában úgy vélekedett, Magyarország nagyon sokat köszönhet Sólyom Lászlónak, ő - mint mondta - személy szerint nagyra becsüli az államfőt, de ha azt kérdeznék, hogy szerinte Sólyom László lesz-e a következő években a köztársasági elnök, akkor azt válaszolná, hogy nem ő lesz.