Úgy kampányol, hogy szerinte nem is

2010.03.09. 11:00 Módosítva: 2010.03.09. 11:00
A kormány kitart azon állítása mellett, hogy Bajnai Gordon nem vesz részt a választási kampányban. Pedig a miniszterelnök a magyar hagyományoknak megfelelően fél- vagy még annyira sem kész épületek meglátogatásával tölti napjait, de munkatársai szerint ez nem klasszikus eredménykampány.

Bár a kormányzati kommunikáció szerint Bajnai Gordon kivonta magát a szocialista párt választási kampányából, az elmúlt hetekben hazai programjai tökéletesen igazodnak a mindenkori kormányok választási kampányban folytatott tevékenységéhez. Eredménykampány folyik, a klasszikus fajtából.

Amióta Schamschula György, Antall József és Boross Péter közlekedési minisztere az 1994-es kampányban ökörsütéssel átadta az M1-es autópálya el sem készült Győrt elkerülő szakaszát, a magyar kormányok rendszeres választási kampánytevékenysége a félkész projektek átadása - ezeket aztán általában az újonnan beiktatott kormányok újra át szokták adni. Ez alól, minden ellentétes állítással szemben, Bajnai Gordon sem kívétel.

A miniszterelnök idei programjának átböngészésekor szembetűnő, hogy vidéki útjai mindig a "Fejlesztési projektek megtekintése" gyűjtőnév alatt szerepelnek. Idén eddig öt ilyen vidéki túrán vett részt, január 21-én Halásztelken, Dunaharasztiban és Kispesten, február 12-én Oroszlányban, Bokodon és Ajkán, február 19-én Miskolcon, Kazincbarczikán, Edelényben és Tolcsván, február 26-án Komlón és Pakson, Március 4-én Veszprémben, Szombathelyen és Győrben jelent meg félkész, esetleg jó ideje működő, szerencsés esetben a látogatásra elkészült épületekben, üzemekben.

Első vidéki (és részben budapesti) túráján Halásztelken meglátogatta a Hunyadi János Általános Iskola bővítési munkálatait, megtekintette a dunaharaszti Meseóvoda bővítését (a beszámolók szerint az ovisok "már tavaly birtokba vehették az épületet"), majd Kispesten, a Wekerle-telepen részt vett egy olyan, 922 millió forintos támogatási szerződés aláírásán, amit nem ő kötött.

Február 12-én Oroszlányban megnézte a felújítás alatt álló Ságvári Endre Általános Iskolát, majd személyesen adta át az Oroszlányt Bokoddal összekötő utat. A nap végén még ellátogatott Ajkára a Bourns Kft. telephelyére. A cég munkahelymegtartásra állami támogatást kapott.

Február 19-én, Miskolcon egy elkészült fejlesztés, a Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház felújított nőgyógyászati osztályának átadásán vett részt, majd Kazincbarcikán egy felújítás alatt álló iskolába, Edelényben pedig egy épülő kulturális központba látogatott, a nap végén pedig Tolcsván megszemlélte a Tokaj Kereskedőház szölőőfeldolgozóját.

Február 26-án a miniszterelnök Komlón felavatott egy biomassza-erőművet,  majd Pakson tartott sajtótájékoztatót az atomerőmű bővítésének előkészítéséről.

Március 4-i programját a munkahelyteremtő támogatás létét bizonyító eseménnyel, a veszprémi Maxon Motor Hungary meglátogatásával kezdte, majd Szombathelyen nézte meg a felújítás alatt álló Iseum római kori templomot, végül Győrben nézte meg az egyetem fejlesztéseit.

Látogatásai tehát a legklasszikusabb értelemben vett eredménykampány részei, mégis, maga Bajnai is tagadja ezt. Kispesti látogatását követően adott nyilatkozatában tagadta, hogy ez kampány lenne, mint mondta, ha az lenne, az elmúlt három évben folyamatosan kampányolt volna - havi átlag 3-5 hasonló jellegű eseményen vett részt eddig is.

A kormányzati kommunikáció ugyanezzel érvvel. Minden megkeresésünkre azt kaptuk válaszul, hogy "Bajnai Gordon az elmúlt 4 évben átlagosan havonta  három-öt, a fejlesztésekhez köthető vidéki eseményen vett részt. 2006 óta fejlesztési kormánybiztosként önkormányzati és fejlesztési, valamint gazdasági miniszterként és miniszterelnökként is rendszeresen kapott meghívásokat projektlátogatásokra és átadásokra, vállalkozói fórumokra".

"Nagyon helyes, ha a kormányok bemutatják tevékenységüket" - válaszolta megkeresésünkre Szollár Domokos kormányszóvivő. Állítása szerint Bajnai Gordon nem azért járja a vidéket, hogy az MSZP kampányában vegyen részt.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a "kettőnek természetesen van közös metszete". Mint mondta, "okosan csinálják a helyi MSZP-sek, hogy ezekre rácsatlakoznak". Szerinte erre a Fidesznek is lenne lehetősége, hiszen Bajnai fideszes vezetésű városokban - például Győr, Veszprém - is járt, és ezekre az eseményekre a kormányzat meghívja a helyi fideszes vezetőket is, de ők általában nem fogadják el a meghívást - igaz, pont Győrben Borkai Zsolt, a város fideszes polgármestere is részt vett a rendezvényeken.