Bajnait gyakorlatilag kiveszik az MSZP kampányából

2010.01.27. 12:02
A kötelező programokon kívül Bajnai Gordon nem vállal sok szerepet az MSZP kampányában. A miniszterelnök a fejlesztésekhez köthetően ugyan felbukkan majd vidéken, de a tervek szerint többet lesz majd külföldön. Februárban az energiapolitika lesz fókuszban, a Nabucco mellett ismét téma lesz a Déli Áramlat is. A szocialisták Mesterházy Attila bemutatására építik kampányukat, és a régi nagyokat bevetve próbálják visszacsábítani választóikat.

Bajnai Gordon sok utazással és a lehető legkevesebb kampányolással tölti majd miniszterelnöksége utolsó hónapjait. A miniszterelnök környezetében, illetve a szocialisták kampányában dolgozó forrásaink szerint is Bajnai legfeljebb a fejlesztésekhez köthetően fogja járni a vidéket. Azaz átadja, amit át lehet adni, de ez általában is a miniszterelnökök kedves kötelessége – Bajnai stábja számításai szerint első kormányzati megbízatása, azaz 2006 óta  havi átlag öt szalagvágáson vett részt. Annál több időt tölt majd külföldön.

Több utazást is előkészítenek, de Szollár Domokos kormányszóvivő konkrétumokat egyelőre csak a februári utazásokról mondott. Ezek fókuszában az energiabiztonság áll.

Nagy a gáz

Bajnai Gordon Washingtonban
Bajnai Gordon Washingtonban

Bajnai hatalomra kerülése után látszólag szakított Gyurcsány ingapolitikájával a gázvezetékek kérdésében, tavalyi utazásain –például washingtoni látogatásán is – a Nabucco projekt mellett kötelezte el magát. Szollár szerint az, hogy most ismét előkerült a Déli Áramlat is, nem jelent változást az eddigi politikában.

„Az a jó, ha a tojások nem egy kosárban vannak” – idézte érdeklődésünkre Bajnai egyik tavalyi nyilatkozatát, azaz a kormány változatlanul fontosnak tartja a nyitottságot az orosz gázra is. „A gáznak nincs szaga” – mondta Szollár, és példaként felhozta, hogy a Nabucco és a Déli Áramlat vezetékek mellett Magyarország érdekelt a gáztározók, a rijekai cseppfolyósgáz-terminál és a közép-európai vezetékrendszer kiépítésében is. Utóbbiakról szólt január 18-i, zágrábi látogatása is.

A több irányba tapogatózás jele az is, hogy február 8-9-én Bajnai Egyiptomba látogat. Az utazás Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tavalyi magyarországi látogatásának viszonzása, témája viszont a Nabucco vezeték, ezen belül is Egyiptom bevonása a projektbe. „Egyiptom évi harmincegymilliárd köbméter földgázt tudna táplálni az amúgy évi 131 milliárd köbméter kapacitású vezetékbe” – mondta Szollár.

Február 11-én még Brüsszelbe, az Európai Tanács rendkívüli ülésére is elutazik a miniszterelnök, itt a gazdasági válságkezelés lesz a téma. A további tervekről Szollár egyelőre nem tudott beszámolni, de elmondta, hogy több utazást is előkészítenek a következő hónapokra. A miniszterelnök amúgy is rengeteget utazik, beiktatása, 2009. április 14. óta eddig huszonnégyszer járt külföldön, azaz havonta átlag háromszor.

Régi nagyok mutatják be Mesterházyt

A szocialisták elsősorban miniszterelnök-jelöltjükre, Mesterházy Attilára építenék kampányukat. Bár Bajnai megítélése az elmúlt hónapokban javult, és feltétlenül jobb, mint a szocialistáké, már megválasztásakor nyilvánvalóvá tette, hogy határozott időre, a következő választásokig vállalja csak a megbízatást. És bár környezetében többen is győzködték, nem változtatott elhatározásán. Terveiről is csak annyit árult el, hogy a választások után családjával szeretne több időt tölteni.

A szocialisták kampányukat Mesterházy Attilára építenék
A szocialisták kampányukat Mesterházy Attilára építenék

Így, sikerei ellenére az MSZP-nek sem áll igazán érdekében Bajnaira építenie kampányát, pláne úgy, hogy miniszterelnök-jelöltjük nem a legismertebb politikus. Ezért Mesterházy segítőket is kap majd a kampányban, az elkóborolt szocialista szavazókat a régi nagyok, elsősorban Kovács László próbálják visszacsalogatni. Nagy szerepet kap Szili Katalin is, aki bár sokat bírálta a szocialisták jelenlegi vezetését, és tiltakozásul visszamondta az országos listán felkínált helyet is, forrásaink szerint „sok helyre elmegy”.

Mellettük a vezérkar, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, illetve a legsikeresebb szocialista miniszter, Gráf József is komoly szerepet kap, és még Gyurcsány Ferencet is aktivizálják, értesüléseink szerint több vidéki fellépést is elvállalt.