no

Már kérik a honosítást a határon túliak

2011.01.03. 17:36
A határon túli magyarok mától adhatják le honosítási kérelmeiket a külképviseleteken. A legnagyobb érdeklődés Romániában volt, a legkevesebben Szlovéniában mentek el állampolgárságot igényelni. Azt, hogy összesen mennyien kértek magyar állampolgárságot a mai nap folyamán, még nem tudni.

Az első honosítási kérelmet reggel fél kilenckor Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vette át Budapesten. A svájcban élő, eredetileg kolozsvári igénylő úgy nyilatkozott: nem vár előnyöket jövőbeni magyar állampolgárságától, inkább érzelmi okoból lépett.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Önkormányzat elnöke (k) és felesége, Melinda készíti elő honosítási kérelmükhöz szükséges okmányaikat a csíkszeredai magyar főkonzulátuson
Borboly Csaba, a Hargita Megyei Önkormányzat elnöke (k) és felesége, Melinda készíti elő honosítási kérelmükhöz szükséges okmányaikat a csíkszeredai magyar főkonzulátuson

A parlament 2010. május 26-án fogadta el a törvényt, amely lehetővé teszi a határon túl élők egyszerűsített, kedvezményes honosítását. A jogszabály azonban csak január 1-jétől él, így a legelső kérelmeket most, az első munkanapon lehetett beadni.

Az igénylési folyamat nagyjából három hónapig tart, ezután kaphatják meg az érintettek a magyar állampolgárságot igazoló okiratot. A fejlesztésekre összesen 830 millió forintot különítettek el az elmúlt évben.

Szlovákia

Szlovákiában nem volt jelentős érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Mind Farkas Géza pozsonyi konzul, mind Szerencsés János kassai főkonzul erről számolt be. A diplomáciai képviseletek a mérsékelt érdeklődést két okkal magyarázzák.

"Romániától eltérően, ahol a magyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiaikanak lehetőségük van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék", jegyezte meg Farkas Géza.

Szerencsés János rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, és ez a magyar állampolgárság felvétele ellen is szól. "A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítás iránti kérelmek, érdeklődők száma", vélekedett a főkonzul.

A szlovák külügyminiszter, Mikulas Dzurinda a magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Egyetlen olyan külföldi törvény következményeit sem ismerjük el, amelyek területen kívüliek lehetnek, s amelyek olyan törvényből erednek, amelyet  nyilvánvalóan a nemzetközi jog elveivel ellentétben fogadtak el".

Románia

Romániában folyamatosan, fennakadás és sorbanállás nélkül haladt a kérelmek benyújtása. Kolozsváron előreláthatólag már csak április végére, Csíkszeredában pedig mindössze júniusra tudnak időpontot adni az új érdeklődőknek, írja a kronika.ro.

Ügyfelek érkeznek a csíkszeredai magyar főkonzulátusra
Ügyfelek érkeznek a csíkszeredai magyar főkonzulátusra

A kolozsvári magyar főkonzul szerint eddig négy-ötezer előjegyzést regisztráltak, ezért az elmúlt hetekben bővítették infrastruktúrájukat és a személyzetet is. Csíkszeredában már december óta nem tudnak új időpontot adni a kérelmek benyújtásához, a székelyföldi városban november és december között több ezren foglaltak már időpontot. Balogh György konzul szerint az igénylők száma kétszerese lehet a kolozsvári képviselet adatainál.

Szlovénia

A ljubljanai magyar nagykövetségen az elmúlt hónapokban jelentős volt az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt, bár a kérvényezők száma egyelőre nem túl magas, mondta el Molnár G. Bíborka, Magyarország ljubljanai konzulja.

A konzul szerint nagyon sok telefont kaptak az elmúlt időszakban érdeklődőktől, de konkrét időpontot hétfőig csak tizenöten kértek a ljubljanai konzulátuson. Molnár úgy látja, a konkrét kérelmekkel sokan azért várnak, mert az igénylés előtt beszerzik a szükséges dokumentumokat.

Még nem tudni, hányan

Azt, hogy a mai nap folyamán mennyien igényeltek magyar állampolgárságot, még nem lehet tudni. A Nemzetpolitikai Államtitkárság tájékoztatása szerint jelen pillanatban még nem tudnak konkrét számot mondani, az első összesítések valószínűleg a hét végére készülnek el. Wetzel Tamás miniszteri biztos korábban úgy nyilatkozott, az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.

A honosítási kérelmet 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodákban lehet leadni. A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs az igénylést kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény nem szabja feltételül viszont a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.