Vona Gábor nem darálna

2011.01.10. 13:18 Módosítva: 2011.01.10. 14:37
A Jobbik átadta a díjat, aminél újságíró semmit sem kívánhat kevésbé magának. A ceremónia éppen ennek megfelelően alakult.

Fontos dolog a tiltakozás, de szürrealizmus és önirónia nélkül semmit sem ér az egész, írtuk a legutóbbi médiatörvény-ellenes tüntetésről, a válasz pedig nem is késett sokat, de nem pont onnan érkezett, ahonnan számítottunk volna rá - egyenesen a Jobbiktól.

D SOS20110110005

Igaz, a párt az utóbbi időben már elindult ebbe az irányba (műfaji határokat feszegető sajtótájékoztatót tartottak például arról, hogy a nemzeti rock nem elég hangsúlyos a közszolgálati médiában), most viszont ennél is nagyobbat húztak. A Jobbik új sajtótermében "A hiteles és tisztességes tájékoztatásért" díjat adta át.

Egy ilyen díjnál ugye egy ideáltipikus újságíró a világon semmit sem kívánhat kevésbé, független attól, hogy egy olyan párt adja-e át, ami kizárólag hadiárvák megsegítésével és a lélegeztetőgépek karbantartásának kérdésével foglalkozik, vagy épp egy olyan, melynek országgyűlési képviselője karikás ostorral próbálta megrendszabályozni a pimasz tudósítókat a Magyar Szigeten.

Ezt azért Vona Gábor pártelnök is elismerte a díj átadása előtt, és elmondta, tudja, hogy rossz konnotációkat kelt, ha egy párt tüntet ki egy újságot, ők azonban kifejezetten nem azt díjazták, hogy az adott média hogy áll a Jobbikhoz, és mennyire volt kedves hozzájuk, hanem azt, hogy mennyire volt korrekt.

Na de ki kaphatta a díjat ezek után? Perge Ottó, a kuruc.info legendás szerzője, akinek sikerült az a bravúr, hogy hónapokon át tartó, komoly arccal lefolytatott vitába vitte bele Karsai László történészt arról, hogy volt-e holokauszt? Molnár F. Árpád, a világ legjelentősebb tényfeltárója? Esetleg Lazacz mikroblogger, aki magyar Julian Assange-ként egyedüliként hozta nyilvánosságra, hogy is volt valójában a Tomcat-Novák Előd összecsapás? Vagy maga Pörzse Sándor?

D SOS20110110001

Végül egyikük sem, de azt sem tudhatjuk biztosan, hogy kit ért a megtiszteltetés. Vona Gábor ugyanis elmondta, a díjazott nem kívánta átvenni az elismerést, így ők sem mondják el, ki volt, mert nem akarják kellemetlen helyzetbe hozni. Annyit azonban elárult, egy kereskedelmi rádióról van szó, ahol kifejezetten keményen és kritikusan viszonyulnak a Jobbikhoz, de szerintük teljesen korrekten végezték a munkájukat. Ez alapján biztos van, aki ki tudja találni, miről lehet szó, mi még informálisan sem tudunk információt nyújtani erről, sőt, infogalmunk sincs arról, ki lehet a nyertes.

A pártelnök szerint hagyománytermetőnek szánták az idei díjat, és remélik, jövőre már átveszi az elismerést az akkori győztes. “Ez a díj is mutatja, hogy áll a Jobbik a médiához, mi ugyanis nem ellenőrizni, pláne ledarálni akarják a médiát, ahogy az most történik” - mondta Vona Gábor.