Elutasították a megvert újságíró keresetét

2011.02.08. 13:28 Módosítva: 2011.02.08. 13:29
Elutasította a bíróság Kármán Irén keresetét, amelyben az újságíró a többi között négymillió forint vagyoni és 2,7 millió forint nem vagyoni kártérítést kért a Nemzeti Nyomozó Irodától jó hírnév megsértése miatt.

Kármán Irén a tárgyalás után elmondta: a bíróság arra hivatkozva utasította el keresetét, hogy álláspontjuk szerint a rendőrség szubjektív véleményt fogalmazott meg, és nem tényt közölt, amikor azt nyilatkozta, a Kármán Irén sérelmére elkövetett bűncselekmény "nem ott, nem úgy és nem akkor" történt.

Elmondása szerint a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen fellebbezni fognak, mert szerintük ez tényközlés volt.

Kármán Irén 2009 áprilisában nyújtott be keresetet, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felelősségét, és négymillió forint vagyoni, valamint 2,7 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetését kérte. Szerepelt a keresetlevélben az is, hogy az NNI sajtótájékoztatón mondja el, hogy megsértette Kármán Irén jó hírnevét.

Kármán Irén a Szent János Kórházban 2007-ben. (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Kármán Irén a Szent János Kórházban 2007-ben. (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A periratok szerint Cs. Zoltán, az NNI egykori bűnügyi főosztályvezetője 2007. július 4-én, majd másnap több műsorban is - a felperes szerint - valótlan tényeket közölt a bűncselekménnyel kapcsolatban.

A Nap-kelte című műsorban a főosztályvezető azt mondta, a felperes sérelmére elkövetett bűncselekményt "nem ott, nem úgy és nem akkor" követték el. Ez a kijelentés képezi felperes keresetének alapját, mert nyomozó újságíróként szerzett szakmai hírnevét, és hitelét rontották le ezzel a bíróság ismertetése szerint.

Kármán Irén újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint 2007. június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le, és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá.

A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elhangzott: a kifogásolt mondat.