Navracsics nem adna szavazati jogot a gyerekek után

2011.02.22. 21:45

Még nem győztek meg azok az érvek, amelyek amellett szólnak, hogy jó dolog, ha a gyermekek után is jár szavazati jog - mondta Navracsics Tibor kedden a HírTV Rájátszás című műsorában.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter arra a felvetésre, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető nem zárta ki a megerősítő népszavazást az új alkotmány ügyében, azt mondta: ha a parlament többsége így dönt, akkor akár lehet is megerősítő népszavazás, de ő nem tartja szükségesnek, egy alaptörvény ugyanis szerinte sokkal bonyolultabb kérdés annál, mint hogy egy igennel vagy egy nemmel meg lehessen válaszolni - ellentétben például a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal vagy a tandíjjal.

Jön az adósságplafon

A jövőben 55-60 százalék körüli államadósságszintnél lépnének életbe az úgynevezett adósságfékek a jelenlegi elképzelések szerint - erősítette meg Navracsics a kormány korábbi ígéretét.

Azt mondta, olyan szabályokat szeretnének a közpénzügyi fejezetbe, amelyek megakadályozzák, hogy ismét kialakulhasson egy adósságcsapda. Ez elsősorban egy konkrét számot jelent majd, amely fölé nem mehet az államadósság mértéke. Ha mégis meghaladná az adósság ezt a szintet, automatikus lépések következnének, úgynevezett adósságfékek (például kiadáslefaragások) lépnének életbe - közölte.

"55-60 százalék körül mérjük most be azt az államadósságszintet, ami fölött már belépnének ezek az automatizmusok" - mondta.