Bírálja az alkotmányozásból kimaradó ellenzéket Szájer és Szili

2011.03.15. 14:20

Még mindig türelmesen várják az ellenzék valódi indokait az alkotmányozástól való távolmaradásra, írta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, a nemzeti konzultációs testület vezetője a blogjában. "Akik leginkább várják ezeket, azok mégis inkább saját szavazóik; akik azért adták voksaikat az ő pártjukra, hogy képviseljék őket az ország fontos kérdéseinek megvitatásakor és eldöntésekor. Ha nem vesznek részt a vitában, ha nem adják be javaslataikat, elárulják őket" – fogalmazott a politikus.

Szájer hozzátette azt is: ha valaki szerint azért pártalkotmány a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata, mert szerepel benne a márciusi ifjak tizenkét pontjának második mondata, a "Legyen béke, szabadság és egyetértés", akkor azt büszkén vállalják, "ezt a pártot ugyanis úgy neveznék: magyar nemzet".

A Szájer-vezette testület tagja, Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független országgyűlési képviselő is érintette a témát az alkotmany.postr.hu blogoldalnak adott interjúban. Azt mondta: a képviselőknek kötelességük hozzájárulni az alapdokumentum megszületéséhez, mert aki ebből kivonul, azokat hagyja cserben, akiket képviselnie kellene. "Kétharmados többség mellett elegáns lett volna, ha négyötöddel alkotmányoznának, hogy kitárják a kapukat, és kifejezhesse az ellenzék is azokat az értékeket, melyeket a készülő alkotmányban szeretne látni. Erre reális esély is lett volna, ha nem rúgja fel az ellenzék az elején az asztalt" – fogalmazott Szili.

A parlament volt elnöke beszélt arról is: ha ma még az MSZP padsoraiban ülne, szerinte ugyanolyan konfliktushelyzetbe kerülne, mint tavaly június 4-én, amikor a szocialista frakció tagjai közül egyedüliként vett részt a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján tartott parlamenti emlékülésén.