Polak, Węgier, dwa bratanki

2011.04.08. 15:54 Módosítva: 2011.04.08. 15:56

"Ismét bebizonyosodott az évezredes lengyel-magyar barátság" - mondta Bronislaw Komorowski lengyel államfő a Katyni mártírok parkjában a tragédia és a diktatúrák áldozatainak emlékére felállított emlékmű átadásán. „Az igazság győzelmének bizonyítéka az emlékmű, az igazság győzelmének a hazugság felett” – mondta a magyar képviselőkből, lengyel vendégekből, az áldozatok hozzátartozóiból és néhány gimnazistából álló, nagyjából százfős tömeg előtt.

A budapesti önkormányzat és a lengyel kormány még 2008-ban írt ki pályázatot a katyni mártírok emlékművének megtervezésére. A Széri-Varga Géza és Zoltán alkotása egy áttört felületével erdőt imitáló képzőművészeti alkotás.

2010 novemberében az orosz parlament elfogadta annak a nyilatkozatnak a szövegét, amely szerint Sztálin személyes utasítására hajtották végre az 1940-ben történt katyni mészárlást, amelyben 22 ezer lengyel katonát végeztek ki a Katyn körüli erdőkben.

Komorowski szerint az emlékmű megerősíti az ezer éve minden történelmi vihart kibírt lengyel-magyar barátságot. Szerinte a mészárlás azonban csak egyike a szovjet hatalom által elkövetett szörnyűségeknek, az 1956-os eseményeket is megemlítve azt mondta, hogy a térségben minden nemzetnek megvan a maga katyni drámája.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az emlékmű felállítása a lengyelek és magyarok egymás iránti szeretetének kifejeződése, amely örökre idehozza a múltat. A katyni vérengzés magyar áldozatában, Korompay Emánuel Aladárban, a Varsói Egyetem magyar lektorában – akinek lengyel felesége Auschwitz-ban halt meg - egy személyben megtestesült a lengyel-magyar barátság, a kultúrák találkozása, mondta.

Schmitt azt mondta, hogy a krisztusi tanítás szerint a legnagyobb szeretete annak van, aki életét adja a barátaiért. Szerinte a lengyelek és a magyarok számtalanszor tették ezt meg akár szó szerint értve, akár eszmékkel vagy éppen egymásért elmondott imákkal. Az Európai Unióban pedig egymást bátorítva és segítve osztozunk igazságban és reményben.

Tarlós István főpolgármester felidézte a katyni vérengzés történetét, majd „az új kor egyik legszörnyűbb történelemhamisításának” nevezte az események utáni hazugságot és elhallgatásokat, amikor a szovjet vezetés a németeket vádolta a mészárlással. A főpolgármester szerint a katyni vérengzés miatti hátborzongató érzést csak fokozza Lech Kaczynski volt lengyel elnök és kíséretének 2010-es tragédiája.

A megjelent főméltóságok és a katyni áldozatok családjai is koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd két emléktölgyet is elültettek Korompay Emánuel és Kühnel Rudolf tüzérségi tiszt emlékére.

A szovjetek 1940-ben 22 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki az Oroszország nyugati részén lévő Katyn körüli erdőkben, majd a mészárlással a náci Németországot vádolták. Csak 1990-ben ismerte el Mihail Gorbacsov, hogy a szovjetek feleltek a gyilkosságokért. A katyni mészárlás történetéről bővebben>>>