Olcsó kapadohányért lobbizik a jobbikos orvos

2011.06.21. 11:44 Módosítva: 2011.06.21. 20:51
A vágott dohány jövedéki adójának eltörlését javasolja a jobbikos Gyenes Géza, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara országos ügyviteli vezetője is. A Kiss Sándorral közösen beadott módosító indítványukat azzal indokolják, hogy a vágott dohány drágítása elsősorban a legszerényebb jövedelműeket sújtaná, holott a füstszűrő nélküli használt vágott dohány még egészségtelenebb a hagyományos cigarettánál.

Gyenes Géza és Kiss Sándor az Egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be módosító indítványt. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett (pdf) törvényjavaslat három lépésben, idén nyáron, majd jövő januárban és jövő júliusban emelné a cigaretta és a dohánytermékek jövedéki adóját. A hagyományos cigarettához képest nagyobb mértékben emelné a javaslat a vágott dohány jövedéki adóját, amely eddig jóval olcsóbb volt a dobozos cigarettáknál. A cél éppen az, hogy a vágott dohány árát közelítsék a cigarettákhoz.

Gyenes Géza, aki orvos, az országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke és a Magyar Orvosi Kamara országos ügyviteli vezetője is egyben, Kiss Sándorral olyan módosító indítványt nyújtott be, amely teljesen megszüntetné a vágott dohány jövedéki adóját. Indoklásuk szerint "a vágott dohány jövedékei adójának a cigaretta jövedéki adó mértékéhez növelése a cigaretta fogyasztás növekedését segíti elő, ami káros az emberi egészségre".

A két előterjesztő megpróbálja egészségesebbnek beállítani a vágott dohányt. Az indoklásban ez olvasható: "a vágott dohány cigarettává sodrása vagy cigarettahüvelybe töltése viszonylag hosszadalmas manuális tevékenység, így kevesebb ideje jut a dohányzó embernek a cigarettázásra és kevesebbet is dohányzik, ezáltal az egészségét kevésbé károsítja."

Érvelésük szerint a vágott dohány fogyasztása a legszerényebb jövedelműekre jellemző elsősorban, ezért szociális érzéketlenségre utalna, ha a legszegényebb dohányzókat csempészcigaretták fogyasztására kényszerítenék.

Ezzel szemben szakmai körökben régóta elfogadott az a tétel, hogy a vágott dohány, ami jóval olcsóbb a dobozban árult füstszűrős cigarettáknál és ezért egyre kelendőbb, jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A sodort cigit ugyanis sokan füstszűrő nélkül használják.

Az Európai Unió Tanácsa már 2002-ben kiadott egy irányelvet, amelyben arra figyelmeztet, hogy mind a cigaretta, mind pedig a cigarettasodrásra szánt, finomra vágott dohány káros a fogyasztók egészségére. Az adószint jelentős tényező a dohánytermékek árában, és ezáltal befolyást gyakorol a fogyasztók dohányzási szokásaira. Következésképpen a finomra vágott dohány minimális adókulcsait fokozatosan közelíteni kell a cigarettára kivetett minimális adókulcsokhoz, állapította meg a Tanács.

"Az nem bűncselekmény, ha valaki dohányzik" - reagált az MTI-nek Gyenes, aki szerint, ha az emberek ezen szenvedélyéhez szükséges eszközök olcsóbbak lesznek, vagy a bonyolultabb előállítás miatt kevesebbet dohányoznak majd, "akkor ezzel rosszat semmiképpen nem tettek".