Hillary is részt vesz a Lantos Intézet megnyitóján

2011.06.29. 23:29

Szerda este Budapestre érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki csütörtök délelőtt a parlamentben részt vesz a Tom Lantos Intézet megnyitóján, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel is tárgyal majd.

A Tom Lantos Intézet a Fidesz, az MSZP és az LMP megegyezése alapján jött létre. Célja az emberi és a kisebbségi jogok erősítése, a tolerancia értékrendjének terjesztése, de a transzatlanti kapcsolatokról is végeznek majd kutatásokat a Magyar Külügyi Intézetben működő intézményben, amelyet az egész közép-kelet-európai régióban fontos központnak szánnak.

A Lantos-család nagyon fontosnak találta, hogy az intézmény pártpolitikán felül álljon. Az intézetet a magyar állam finanszírozza, azonban a tervek szerint később már költségvetésének csak egy részét kapná az államtól.

Bush is méltatta Lantost

A politikus 1928. február 1-jén született Budapesten, eredeti neve Lantos Péter Tamás. Zsidó származású, túlélte a holokausztot. 1947-től az Egyesült Államokban élt, több egyetemen tanult, 1953-ban PhD fokozatot szerzett. Volt egyetemi közgazdaságtan-professzor, üzleti tanácsadó magántársaságoknál, külpolitikai elemző egy televízió-társaságnál, majd a szenátus gazdaság-, illetve külpolitikai tanácsadója.

1981-ben lett az amerikai képviselőház tagja, majd a képviselőház külügyi bizottságának elnökeként is dolgozott. Politikai nézetei liberálisak voltak, elsősorban az emberi jogok védelmével foglalkozott, felszólalt a halálbüntetés ellen. 2008. február 11-én hunyt el rákban. George Bush amerikai elnök halála után az emberi jogok bajnokának nevezte.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója az előző héten azt mondta az MTI-nek, hogy a kutatóintézet mindenképpen javítani fogja a magyar-amerikai kapcsolatokat. Egyrészt azért, mert olyan kérdésekkel foglalkozik majd, amelyekre Washingtonban különösen érzékenyen reagálnak, másrészt pedig jelentős személyiségeket, például a Ronald Reagan volt amerikai elnök új budapesti szobrának átadásán szerdán beszédet mondó Condoleezza Rice volt amerikai külügyminisztert is megnyerték az intézmény támogatásához.

Már Tom Lantos 2008-as halála után voltak kezdeményezései Gyurcsány Ferenc kormányának, még abban az évben törvénytervezetet nyújtottak be "Tom Lantos munkásságának továbbviteléről", ebben pedig szerepeltek megjegyzések egy alapítványról, amely az emberi jogok védelmét és a demokrácia fejlesztését szolgálná. Az előző parlamenti ciklusban azonban nem állt fel a pártpolitikán felülinek tervezett Tom Lantos Intézet. Az előzményekről bővebben>>>

Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ tavaly szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Magyarország megalapítja a Tom Lantos Intézetet. A Jobbik azonnal tiltakozott, Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő két nappal később sajtótájékoztatón kifogásolta, amiért szerinte "nyíltan hungarofób" személyről nevezne el közintézményt a kormány, "közpénzeket nem sajnálva". Később interpellációjában Lantost a kivégzett román diktátor, Nicolae Ceausescu barátjának és csaló szélhámosnak nevezte.

Schöpflin György néppárti EP-képviselő februárban azt mondta Tom Lantos emléktáblájának avatásán a washingtoni Holokauszt Emlékműzeumban, hogy sínen van a budapesti intézet ügye, az intézmény vezetése pedig április végén tartotta első hivatalos ülését. A Jobbik továbbra is bírálta az intézet megalakítását és annak névadóját is.

A Tom Lantos Intézetet kuratóriumának társelnöke Schöpflin mellett Kovács László, az Európai Bizottság volt tagja, volt szocialista külügyminiszter. A TLI ügyvezető igazgatója Izsák Rita, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke, az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértője, aki beszédet mond majd a csütörtöki megnyitón.

Három nappal az intézet hivatalos megnyitója előtt, hétfőn nyílt levélben fordult Hillary Clintonhoz több egykori politikus, köztük Demszky Gábor egykori főpolgármester, Magyar Bálint, Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre. Szerintük a Tom Lantos védte értékektől egyre messzebb kerül Magyarország, autokratikus rendszer épül, a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot, az alkotmánybíróság működését, és kedve szerint írta át a választási törvényt.

Hillary Clinton kevesebb, mint 24 órát tölt Magyarországon, innen Vilniusba utazik tovább.