Visszavette az állam a Budavári Labirintust

2011.07.29. 15:19 Módosítva: 2011.07.29. 22:36
A zöldhatóság emberei és a rendőrök lezárták péntekre a Budavári Labirintust, és természetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. A vidékfejlesztési minisztérium szerint a labirintust kezelő cég több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. A Kft. ügyvezetője jogellenes lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését.

Az állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség péntek délután a rendőrség közreműködésével birtokba vette a Budavári Labirintust.

A hatóság emberei és a rendőrök először a pénztárnál álló turistákat szólították fel a helyszín elhagyására, mint mondták, pénteken nem lehet látogatni a barlangot. A labirintus elhagyására kényszerülő látogatók a belépő árát visszakapták, ennek ellenére volt, aki felháborodva távozott.

A labirintust kezelő cég irodájában nagyjából egy órán keresztül folyt a hatósági eljárás. A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) tartozó felügyelőség igazgatója, Dolla Eszter utána azt mondta, hogy a fokozottan védett barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a Budavári Labirintus Kft. nem fizetett bérleti díjat, barlanghasznosítási engedélyük nincsen, a fokozottan védett természeti értékekben kárt tettek, "természeti értékekhez méltatlan kiállítást üzemeltettek".

Azt mondta, hogy több évig tartó peres eljárás után a Fővárosi Bíróság március 31-i jogerős ítéletében kimondta, hogy a kft. jogtalanul használta a barlangrendszert és nem rendelkezik barlanghasznosítási engedéllyel. A kft. az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte, de a Legfelsőbb Bíróság ezt elutasította, mondta. A felügyelőség július 8-i határozatában megtiltotta a tevékenység folytatását, továbbá felszólította a kft.-t, hogy hagyja el és ürítse ki a barlangot. Ennek az "azonnal végrehajtandó határozatnak" azonban nem tettek eleget. A felügyelőség a csütörtöki helyszíni ellenőrzés után döntött a végrehajtásról.

Az igazgató azt mondta, hogy a természeti értékeket levésték és "ál művészeti értékként" barlangfestményeket helyeztek el, továbbá borszökőkutat is üzemeltettek, amely folyamatosan oldotta a barlang mészkövét. A felügyelőség megtiltotta a további károkozást a természeti értékekben és természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a rendőrségen.

A barlang birtokjogát átadják a természetvédelmi kezelőnek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak, ők döntenek majd arról is, hogy mikor nyithat ki újra a labirintus, mondta Dolla Eszter. Szerinte ez nagyon hamar megtörténhet, mivel a nemzeti park a minisztériumhoz már beadta a barlanghasznosítási engedélyhez a kérelmét.

Jogellenesnek tartják

Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen újságíróknak nyilatkozva "rendkívül brutális" és "teljes mértékben jogellenes" lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. Azt elismerte, hogy valóban nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette, amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, amelynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust. Ennek költsége pedig jelentősen meghaladja a bérleti díj összegét, mondta.

Mint mondta, több bíróságon is folyamatban van eljárás a terület hasznosításával kapcsolatosan. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon - amely az ügyvezető igazgató szerint elismeri jogutódlásukat - augusztusban folytatódik az ügy. Azt mondta, hogy másfél hete viszont kaptak egy határozatot arról, hogy elrendelték a bezárást, fellebbezésre való tekintet nélkül. Ennek ellenére fellebbeztek és a végrehajtás felfüggesztését kérték. Fellebbezésüket viszont az első fokú hatóság nem terjesztette fel a másodfokú hatóságnak, így arról még nem döntöttek, mondta.

A kft. ügyvezető igazgatója úgy vélte, harmincévi elismert működés után nem lehet egy napon belüli bezárást elrendelni, mert egy ilyen döntésnek meghatározott feltételei vannak, például veszélyhelyzetnek kellene fennállnia. Salasovics Andrea azt mondta, terveik szerint nyolc napon belül újra megnyitják a labirintust. Ennek viszont az a feltétele, hogy az első fokú hatóság továbbítsa a másodfokú hatósághoz a fellebbezésüket. Ezzel együtt viszont a kft. a VM azonnali intézkedését is kéri, mivel "olyan intézkedés történt, amely példátlan egy jogállamban" - mondta.

Egyszer már bezárták

2008. március 28-án az I. kerületi jegyző elrendelte a labirintus bezárását arra hivatkozva, hogy a labirintust üzemeltető Budavári Labirintus kft. az Úri utca 9. szám alatti vári mélypince-, illetve barlangrendszerben programszervező és turisztikai tevékenységet folytatott, holott erre nem volt engedélye. A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban május végén megsemmisítette jegyző határozatát, és újra kinyitott a labirintus.

Több évtizede tart a vita az I. kerületi önkormányzat és a barlangrendszer egy részét használó Budavári Labirintus Kft. között, amelyről a Heti Válasz 2008-ban írt részletes cikket.

A barlang mai hasznosítása 1983-ig nyúlik vissza, amikor a Vár-barlang egy részét az I. kerületi polgári védelmi parancsnokság a Dominó Pantomim Társaságnak adta, amelynek vezetői a lap szerint az 1991-ben bejegyzett Budavári Labirintus Vendéglátó-ipari és Kereskedelmi Kft.-nek (2007 novemberétől Budavári Labirintus Kiállításszervező Kft.) adták át a Budavári Labirintust.

Erdélyi Gábor akkori ügyvezető igazgató (ma a labirintus honlapja szerint művészeti vezető) azt mondta a Heti Válasznak, hogy a hasznosítási jog átvételéről megállapodást kötöttek. Az I. kerületi polgármesteri hivatal egyik munkatársa - aki a cikk megfogalmazása szerint azt hitte, hogy ez az ő feladata - 1993-ban megújította a barlangra vonatkozó hasznosítási szerződést a kft.-vel.

Az I. kerületi önkormányzat már az 1990-es évek közepén sikertelenül próbálta megkapni a teljes Vár-barlang hasznosítási jogát, de 2002-ben bíróságon kérték, hogy nyilvánítsák semmisnek az 1993-as hasznosítási szerződést. Az érvénytelenítés a lap szerint megtörtént, azonban a kiürítési kérelmet elutasította a bíróság, mivel az önkormányzat helyett a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) volt a kezelője a barlangrendszernek. A KVI jogutódja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lett. Mint a lapnak 2008-ban elmondták, a vagyonkezelő megvizsgálja, hogyan tudná az egész területet egységesen hasznosítani.

A budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum.