Ülősztrájk kezdődik a Lánchídnál

2011.09.29. 01:08
Csütörtökön délután három órától határozatlan idejű ülősztrájkba kezdenek a szakszervezetek a Széchenyi téren (volt Roosevelt tér), a Lánchídon és a Clark Ádám téren. A sztrájkolók pénteken és szombaton is ott fognak ülni a járdákon.

A rendőrség engedélye szerint csütörtökön háromszáz, pénteken ötszáz ember demonstrálhat a Clark Ádám tér járdáján, valamint a sikló előtti területen, de az úttesten nem, közölte korábban Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. A szakszervezetek rendezvénye mellett a téren és környékén is zavartalanul haladhat majd a forgalom.

Az akció a D-day elnevezést kapta, ezzel a szövetségesek normandiai partraszállására utalnak, arra a napra, amely végül elhozta Európába a békét. Szombaton délután 14 órától a Kossuth térre tömegdemonstrációt szerveztek, amelyhez már legalább hetven szakszervezet, civil szervezet és társadalmi szervezet csatlakozott. A tüntetés résztvevői engedélyt kaptak arra, hogy  a demonstráció végén elmenjenek az ülősztrájkolókhoz a Lánchídhoz.

A tiltakozások nem érnek véget szombaton. Hétfőtől, október 3-tól folyamatosan és határozatlan ideig forgalomlassító félpályás útlezárásokat is tartanak az ország különböző pontjain.

A demonstráció szervezői követelik az igazságos és méltányos közteherviselést, a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmének helyreállítását, a sztrájkjog visszaállítását, és azt, hogy a munkajogi változtatásokról, az életpályamodellekről szóló intézkedésekről a velük velő egyeztetések alapján döntsenek.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerdán Salgótarjánban azt monda: az új Munka törvénykönyv tervezete, módosítás nélkül kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná a munkavállalókat a jelenleginél, s nagyobb teret adna a munkáltatónak. Pataky Péter kifejtette: csaknem 70 módosítása volt már 1992-től a Munka törvénykönyvének, ezért nem az a baj, hogy új készül, hanem az, hogy arról "szokás szerint" nem volt érdemi egyeztetés. Mivel ez még nem a kormány tervezete, ezért van értelme beszélni róla, mert még azt gondoljuk, hogy változtatható - tette hozzá.

A Vasutasok Szakszervezete szeptember 26-30. között az ország 25 nagyobb vasútállomásán helyezte ki a Munkavállalók asztalát, ahol az aktivisták reggel 6 és 9 óra, valamint délután 16 és 19 óra között szórólapokat osztanak, véleményt kérnek az új Munka törvénykönyve tervezetéről. A Vasutasok Szakszervezete az így összegyűjtött véleményeket eljuttatja a törvényhozókhoz.

A rendőrség korábban közlekedési okok miatt megtiltotta a szeptember 29-től határozatlan időre meghirdetett tüntetéssorozatot. A szakszervezetek bíróságon támadták meg a határozatot. A Fővárosi Bíróság szeptember 20-án úgy döntött: a szakszervezetek nem tarthatják meg demonstrációikat a Clark Ádám tér-Lánchíd-Széchenyi tér útvonalon, de október 1-jén és 2-án demonstrálhatnak az előre kijelölt útvonalon.

A megmozdulás szervezői ezután új beadványt tettek a rendőrségnek. A rendőrség szeptember 26-án ezt tudomásul vette, így az ülősztrájkot is megtarthatják. A rendőrség szerint a szakszervezetek korábban mintegy háromezer ember részvételét tervezték a lánchídi ülősztrájkhoz, újabb beadványa viszont már lényegesebb kevesebb résztvevőről szól és a forgalmat sem akadályozzák, így a rendőrség biztosítása mellett megtarthatják rendezvényüket.