Nem tüntethetnek a szakszervezetek

2011.09.15. 13:51 Módosítva: 2011.09.15. 17:43

A rendőrség nem engedélyezte a szakszervezetek szeptember 29-re és október elsejére tervezett tüntetését a budapesti Clark Ádám téren, értesült az RTL Híradója.

Árok Kornél, a Független Tűzoltó Szakszervezet vezetője elmondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint indokolatlan mértékben akadályozná a forgalmat a Clark Ádám térre bejelentett demonstráció.

A szakszervezetek bírósághoz fordulnak

A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, "sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek" – írták.

Kónya Péter szerint egyértelmű, hogy a rendőrség politikai nyomásra hozta meg tiltó határozatát, és abban bíznak, hogy "a még független bíróság" nekik ad majd igazat, és elutasítja  a rendőrségi tiltó határozatot.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki szintén vezetője az operatív törzsnek, azt mondta: ha a bíróság elutasítja kérelmüket, akár más helyszíneken, alkotmányos keretek között megtartják rendezvényüket.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a BRFK alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést.

A dandártábornok megjegyezte, a határozatot a demonstráció bejelentői kézhez kapták, felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be ellene a bírósághoz, és a rendőrség a bíróság döntését végre fogja hajtani.

Az érdekképviseletek szerint ez egy meghatározatlan időre meghirdetett sztrájk- és tüntetéssorozat első része lenne, mely a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért küzd.