Összetorlódott a parlamenti ügyrend

2011.11.29. 07:22 Módosítva: 2011.11.29. 09:45
A munka törvénykönyv részletes vitája éjjel 2.15-kor kezdődött, száz szakaszban 700 módosítóról kell dönteni. Az MSZP obstruál, a Fidesz szerint az éjszakai munkát is komolyan kell venni. Reggel már a költségvetésről kéne szavazni, de százból még mindig csak az első szakaszt sikerült lezárni. Egyelőre nem sikerült a napirend megváltoztatása, az ellenzék nappal tárgyalná a munkavállalókat szerintük kiszolgáltatottá tévő javaslatot.

A parlament feltételezhetően kedd reggel 8 óráig nem fejezi be a munka törvénykönyvének részletes vitáját, amely éjjel negyed háromkor kezdődött és összesen mintegy száz szakaszban zajlik. Az előterjesztés tárgyalásának első két és fél órájában ebből egyetlen szakaszt sem tudott lezárni az ülést vezető Ujhelyi István, vagyis amennyiben a vita változatlan ütemben halad, akkor az akár ütközhet az első napirenddel, azaz a jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás időpontjával.

Ujhelyi István, az Országgyűlés elnökének indítványára egy vitaszakaszban javasolta megnyitni a részletes vitát, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt, a szocialista Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként, vagyis jelen esetben mintegy száz részben nyílt meg a vita a több mint 700 módosításról.

A vita első két és fél órájában kizárólag a javaslat első három paragrafusához benyújtott javaslatokról vitatkoztak. Az MSZP frakció tagjai egyebek mellett a törvény alapvető céljait kifogásolták, kétségbe vonva, hogy ezáltal bővülhet a foglalkoztatás, míg kormánypárti politikusok adatokkal próbálták cáfolni ezt, kiemelve az új munka törvénykönyve tervezetének pozitív hatásait.

A szocialista képviselők közül többen – így például Harangozó Tamás és Gúr Nándor is – méltatlannak nevezte, hogy a parlament a hajnali órákban kénytelen tárgyalni ezt a szerintük rendkívül fontos törvényjavaslatot. A fideszes Horváth Zsolt erre válaszolva azt mondta, a parlamenti képviselőknek egész nap ugyanolyan komolyan kell tudniuk hozzászólni az előterjesztésekhez, hiszen – mint mondta – az Országgyűlés csak korlátozott időtartamban tudja napirendjére tűzni a javaslatokat. A vitát tanácskozási- és technikai szünetekkel is megszakították.

Reggel nyolckor Lezsák Sándor veszi át az ülés vezetését, így az ő feladata lesz eldönteni, hogy miként folytatódjon a parlamenti munka, amennyiben nem ér véget a munka törvénykönyvének részletes vitája. Újhelyi erről azt nyilatkozta, nem tudja mi fog történni, eddig ugyanis nem sok példa volt hasonlóra, így precedensre nem tud majd hivatkozni a házvezetés.

"Egy biztos, hogy el kell kezdődnie a keddi ülésnapnak, de közben pedig az ellenzéknek joga és kötelezettsége, hogy a részletes vita minden egyes benyújtott módosító javaslatához elmondhassa és elmondja véleményét".

A kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra "el lehet dugni" egy vitát a választók elől – áll az MSZP közleményében, melyben elismerik az obstrukciót. A szocialisták minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy "ilyen rabszolgatörvényt".

Nyakó István hozzátette: eközben megvalósult egy kormánypárti obstrukció is, a kormány képviselői folyamatosan ügyrendi kérdésekkel akarták levetetni a Ház napirendjéről a törvényjavaslatot.

Közölte, hogy a tervek szerint reggel 8 óráig, a következő ülésnap kezdetéig jelen lesznek az MSZP-s képviselők a teremben és vitázni fognak. "Méltó és igazságos" befejezés lenne, ha a fideszes képviselők megérkezése után végigmennek az ajánlási pontokon, majd áttérnek a keddi ülés napirendjére – mondta.

Lázár János a házbizottság kedd reggeli, soron kívüli ülésén arra tett javaslatot, hogy a parlament péntek délután folytassa a munka törvénykönyve előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették – közölte a Fidesz frakcióvezetője a testület tanácskozása után újságírókkal.

A Ház hétfőn elfogadott napirendje szerint a reggel 8 órára meghirdetett ülésnap első pontjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondhat zárszót a jövő évi költségvetéshez, amit a 2012-es büdzsé fő számainak kialakítása és elfogadása követhet.

A képviselőknek első körben több mint félezer módosító javaslatról kell dönteniük. Ezután összeül az Országgyűlés költségvetési bizottsága, amely – az elfogadott módosítások figyelembevételével – a parlament elé tárja a 2012-es büdzsé főszámait. Az eredeti javaslatban a jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 13.950 milliárd forintban, kiadási főösszegét 14.527 milliárd forintban, hiányát pedig 576 milliárd forintban határozta meg a kormány.

Matolcsy György pénteken Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tárgyalt közgazdászokkal, ezután a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2012-es költségvetés összeállításánál figyelembe vett 1,5 százalék helyett csak 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedés lehet elérhető 2012-ben.

A keddi ülésnap végén a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat tárgyalása, illetve honvédelmi és gazdasági tárgyú előterjesztések részletes vitája kerül terítékre.