Áprilisig még nem mondanak fel az orvosok

2011.12.30. 16:10
Három hónapra átmenetileg felfüggeszti a Magyar Rezidens Szövetség az orvosok tömeges felmondását kilátásba helyező akcióját, jelentette be Papp Magor, a szervezet elnöke. A szervezet a jövő hét csütörtökön kezd tárgyalásokat Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral az orvosok bérének emeléséről. Ha nem sikerül eredményt elérni, tavasszal aktiválják a felmondásokat.

Papp Magor a kormány ajánlatáról most sem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy abban konkrét összegek is szerepeltek. A rezidensszövetség elnöke megismételte: olyan ajánlatot kaptak, ami tárgyalási alapnak elfogadható. Abban bíznak, hogy sikerül olyan lépcsőzetes béremelésről megállapodni, ami meg tudja állítani a humánerőforrás-katasztrófát az egészségügyben. Papp Magor megjegyezte: 2011-ben 1184 orvos ment el külföldre dolgozni. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, tavasszal aktiválják a már eddig letétbe helyezett mintegy 2500 felmondólevelet. A Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ugyanakkor továbbra is érvényben marad.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Magyar Rezidens Szövetség döntésére utalva azt mondta: köszöni a szakmai szervezetek bölcs belátását. Az államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd a kórházigazgatókkal, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintot hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni. Az előző nap bejelentett 27 milliárdos konszolidációnak köszönhetően az intézmények végre kikerültek az adósságcsapdából, ami teljesen új helyzetet eredményezett. Az államtitkár hozzátette: bízik benne, hogy a Magyar Orvosok Szövetségére is hatással lesznek a történtek.

A rezidensszövetség még május elején hirdette meg, hogy az év végéig adnak haladékot a kormánynak az orvosok bérének és munkakörülményeinek rendezésére. Akciójukkal arra ösztönözték az egészségügyben dolgozó csaknem 10 500 orvost, hogy december 31-ig helyezzék letétbe felmondóleveleiket. Akkor elvárásként fogalmazták meg, hogy az orvosok fizetése érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát, a munkakörülmények javításával pedig állítsák meg az orvosok elvándorlását. Ugyanakkor Papp Magor a héten az Indexnek azt mondta, el tudják fogadni, hogy a mostani gazdasági helyzetben nem lehet egy lépésben megemelni a fizetéseket, de csak olyan megállapodást fogadnak el, ami tartalmazza a bérek legalább lépcsőzetes emelését.

Kardinális kérdésnek tekintette, hogy a megegyezés bér jellegű megállapodást is tartalmazzon. Az MRSZ elnöke elismerte, látva az ország gazdasági helyzetét, szó sincs arról, hogy irreális elvárásokat fogalmaznának meg. „Nem várható el, hogy varázsütésre megháromszorozódjon az orvosok fizetése, ezért a bérrendezés ütemezésében készek vagyunk kompromisszumot kötni” – mondta.

A rezidens szövetség elnöke csütörtökön még nem árulta el, hogy milyen ajánlatot kapott kaptak, csak annyit mondott, "jelentős bérrendezésre" van kilátás.

Papp Magor csütörtökön váratlanul megjelent a Nemzetierőforrás-minisztériumban, ahol Szócska Miklós államtitkár épp azt jelentette be, az év végéig összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat.

A mostani intézkedéssel együtt az elmúlt időszakban már összesen 64,1 milliárd forint került az egészségügyi ágazatba. Az idén indított rezidensi ösztöndíjprogramban pedig 600 szakorvosjelölt és 16 szakgyógyszerész-jelölt kaphat a képzési idejében havi százezer forintos támogatást.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a felmondólevelek és nyilatkozatok aktiválására mind ágazati, mind intézményi szinten több forgatókönyvvel is készülnek.

A kormány is felkészült a vészhelyzetre: határozatot hoztak arról, hogy készüljön egy akcióterv az esetleges ellátási zavarok kiküszöbölésére. A Nefmi pedig az országos tiszti főorvostól tájékoztatást kért arról, hogy várható-e az ország bármely pontján ellátási zavar, ha valóban a tömeges felmondást választanák az egészségügyi dolgozók.