Hálaadás a parlamentben

2012.02.20. 15:06

Hétfőn sem államosítják a dohánykereskedelmet, legalábbis megint levették a napirendről Lázár János javaslatának zárószavazását, ami a múlt hétenis elhalasztottak. A nap fő témája a barátság, megemlékeznek a német-magyar viszonyról és hálát adnak a litvánoknak és a lengyeleknek. A jövőben a gyümölcsös ültetvény gyümölcsös ültetvény lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az interpellációk után azonnali kérdések következnek, de Orbán Viktor a héten nincs is a parlamentben, így ezeket most nem közvetítjük. Hétfőn leginkább barátságokat ápol a parlament, törvényt csak a gyümölcsös ültetvények összeírásáról, illetve a parlamentet körbeláncoló elempéseknek adott közkegyelemről alkotnak, a dohánytörvényt megint levették a napirendről. A további programról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

  • A kormány nevében Szatmáry Kristóf válaszolt, aki szerint a célokban talán egyetért a kormány és Z. Kárpát, de Z. Kárpát állításai távol esnek a tényektől. Mert például a kormány számára minden korábbinál fontosabb a gyermeket nevelők helyzete. Szatmáry szerint amúgy igenis jót tett az egykulcsos adó a gyerekvállalásnak - pedig már mondtuk, hogy ez így nem igaz. Szatmáry meghirdette a "Tíz év alatt egymillió újszülött" programot. Azt is állította, hogy három év után tavaly év végén nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és a gyerekesek reáljövedelme is. Z. Kárpát nem fogadta el a választ, mert tavaly 36 ezerrel kevesebb gyerek született. A kormánytöbbséget ez nem hatotta meg, elfogadta a választ.

    24
  • Varga visszalépésével a jobbikos Z. Kárpát Dániel is elmondhatja interpellációját. Szerinte a KSH megcáfolta Matolcsy Györgyöt, mert állításával szemben nem nőtt a születésszám, "2011 első negyedévében kevesebb gyerek jött létre, világra". (Az igaz, hogy Matolcsynak nincs igaza, de Z. Kárpátnak sem, egyelőre semmit sem mondhatunk az adóváltozások a születésekre gyakorolt hatásáról.) Z. Kárpát azt kifogásolja, hogy a kormány a tehetősebbeket támogatja.

    23
  • "Mehet?" - kérdezte rögtön parlamenti szűzbeszéde első mondataként Németh Lászlóné Zsuzsa, aki ezután a Malév privatizációjáról szóló fehér könyvet idézi lassan, tagoltan. Ebből kiderül, hogy a Malév veszteségei a privatizáció után nőttek, azon pedig az államosítás sem változtatott, hogy a cég bevételei nem fedezték a tartozásait. Némethné elsorolta a már összes ismert tényt a Wizzair feljelentésétől az EB döntéséig, majd a kérdésre válaszolva azt mondta, nem érzi magát felelősnek, mert csak december 23. óta miniszter. A feladata csak annyi, hogy tőkeerős befektetőt találjon egy új, budapesti székhelyű légitársaság alapításához. Rozgonyi nem fogadta el a választ, a parlament igen.

  • Rozgonyi szerint a Malév csődje nem csak a munkavállalókat, hanem a beszállítókat is érinti. "Tisztában van ezekkel az összefüggésekkel?" - kérdezte Némethnét, akinek szerinte normális esetben le kellett volna mondania, nem eltűnnie, mint az olasz hajó kapitányának.

  • A szocialista Varga Ferenc, ahogy a múlt héten, úgy most is visszavonta interpellációját, ami nagyjából ugyanaz lett volna, amit a múlt héten Nyakó István amúgy is elmondott. Így most a jobbikos Rozgonyi Ernő magyarázhatja el Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek, hogy mi is egy miniszter erkölcsi, politikai felelőssége. Szerinte ugyanis Németh Lászlóné erkölcsi, politikai felelőssége is a Malév csődje.

  • A kormány nevében Halász János államtitkár válaszol, így nyilván a szocialisták tehetnek erről is. És valóban, Halász szerint Tukacs a szocialista kormányzás idején nem aggódott, pedig akkor rossz volt, most meg a kormány pont rendbe rakja az egészségügyet. Egy ÁSZ-jelentésből idéz, amit ő úgy értelmez, hogy a szocialista kormány 2005-2009 között nem tett semmit a transzplantáció bővítéséért. A feltett kérdésre annyit válaszolt, hogy a kilökődést gátló gyógyszerek nincsenek a terápiás fix csoportban, utána mégis arról beszélt, hogy a terápiás fix csoportban lévő kilökődést gátló gyógyszerek árát félévente vizsgálják felül. Tukacs nem fogadta el a fel nem tett kérdésekre kapott válaszokat. A parlament viszont igen.

    20
  • Tukacs szerint ezzel az a probléma, hogy ezeknél a gyógyszereknél nagyon finoman, precízen kell beállítani az adagolást, mert akár toxikusak, akár hatástalanok is lehetnek. A negyedévenkénti új árazás és a termékek pályáztatása viszont azt kockáztatja, hogy negyedévente új gyógyszerekre kell átállniuk. Miért, kérdezte.

  • A szocialista Tukacs István a betegek speciális csoportjáról, a szervátültetettekről beszél. Az országban 941-en várnak új szervre, közülük 386-an kapnak vagy kaptak új szerveket. A szervátültetettek intenzív és precíz gyógyszeres kezelésre szorulnak a műtét után. Ezek a gyógyszerek a terápiás fix csoportba kerültek, a termékek árát negyedévente szabják meg vaklicittel.

    19
  • A kormány nevében Czomba Sándor államtitkár válaszolt, aki szerint "ha a tényektől eltekintünk, akkor ez egy egész frappáns interpelláció". Szerinte amúgy az újságokban inkább kedvező híreket lehet olvasni a foglalkoztatásról, például 2011 utolsó negyedévében 46 ezerrel dolgoztak többen mint egy évvel korábban - ami igaz.

    Ezután a munkahelyteremtési pályázatokról beszélt, amit a szocialisták rosszul valósítottak meg, a kormány viszont jól. A létszámleépítésről pedig nem a kormány hivatott nyilatkozni, hanem "adott esetben a Nokia", ami egész Európában leépít.

    Scheiring az Index munkahelyszámlálójára is hivatkozva elutasította a választ, a parlament viszont igen.

  • Szél Bernadett szűzbeszéde helyett Scheiring Gábor mondja el az LMP heti interpellációját, ami arról szól, hogy a kormány munkahelyteremtés helyett munkahelyeket szüntet meg. Malév, Nokia, Flextronics, sorolta a bezáró nagyüzemeket, de a közszféra leépítéseit is megemlítette. Szerinte a kormány téves politikát folytat, mert a képzetlen, olcsó munkaerőre építő beruházásokat akar becsábítani az országba, miközben emelik a legalacsonyabb keresetűek adóterheit. Ennek a rétegnek az adó- és járulékterheit inkább csökkenteni kéne.

    18
  • Kocsis Mátét az érdekli, hogy milyen előnyök származnak a Gripen-szerződés megújításából. Nyilván számosak.

    17
  • Szerinte valójában az történt, hogy a korábbi téesz vezetői néhány gazdával közösen telepített egy ültetvényt, "azt ne boncoljuk, hogy kinek a pénzén". A föld tulajdonjoga pedig tisztázatlan volt. A földet a gazdák akarták megvenni 33 millió forintért, de a vevő 2006-ban több mint 70 milliót fizetett úgy, hogy tisztában volt vele, hogy a területen bérlők vannak, akiknek joguk van kitölteni a szerződésüket. Az ügyet amúgy már mindenki vizsgálta, és arra jutottak, hogy a bérlőknek nincs igazuk. A szerződések amúgy magánszemélyek között köttettek, a minisztériumnak nincs ráhatása az ügyre. Varga nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

    14
  • Varga interpellációjára maga Fazekas miniszter válaszolt, aki szerint nagyon fontos, komoly ügyről van szó, de Varga vicceskedő felszólalásából is látszik, hogy komoly ügyről is lehet komolytalnul beszélni. Mert a parlament nem mesedélután, Vargát pedig félretájékoztatták. Fazekas reméli, hogy nem a karzaton helyet foglaló gazdák.

    16
  • A Föld - így, nagybetűvel, a képviselő nyilván a bolygóra gondol - nem azé, aki megműveli, tudtuk meg a jobbikos Varga Géza felszólalásából. Varga nyékládházi gazdák történetét foglalta mesés keretbe. A nyékládházi gazdák feje fölül ugyanis eladták bérelt földjeiket, ráadásul külföldi "farkasnak", aki "hamm, bekapta valamennyi gazdát". Varga és a karzaton helyet foglaló gazdák Fazekas minisztertől várják a megoldást.

    15
  • Nem védi az alkotmány a rokkantnyugdíjat

    A rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát tavaly nyáron alkotmányosnak találta az Alkotmánybíróság. A felülvizsgálatok már el is kezdődtek. A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát a Széll Kálmán Terv írta elő.

  • A kormány nevében Halász "Elmúltnyolcév" János államtitkár válaszolt, aki szerint a nyugdíjasoknak minden kedvezménye megmarad - persze nem minden nyugdíjas marad nyugdíjas. Minderről persze a szocialisták tehetnek, mert szétlopták az országot, tette hozzá ráerősítve hírnevére. Tóth Csaba nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

    13
    Fotó: Huszti István
  • Tóth úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági minisztérium felülvizsgálja a rokkantak kedvezményeinek rendszerét. Arra kíváncsi, hogy ez javítja vagy rontja majd a helyzetüket. "Akkor most hogyan is áll a rokkantnyugdíjasok kedvezményének ügye?" - kérdezte.

  • A szocialista Tóth Csabát a nyugdíjasoknak járó hátránykompenzáló támogatások kérdése izgatja. Illetve még inkább a rokkantnyugdíjasok nyugdíjas státusza, amit csak Budapesten 47 ezren veszítenek el, így nem kaphatnak kedvezményes bérletet se. Ahogy például az asztmások sem. Ezért a mozgáskorlátozottak egyesületei pert is fontolgatnak.

    12
  • Lázár fontosnak tartja, hogy a választási eljárási törvény konszenzusos legyen, mert a részletekben sok minden rejlik, ezért is hívják konzultációra az ellenzéki pártokat. Azt állítja, hogy az ellenzék "tulajdonképpen legitimálja" a választójogi törvényt, mert szerinte az ellenzék arról beszél, hogy összefogással megszerezhető a kétharmad. A párttörvény szerinte kiállta az idő próbáját, és a pártfinanszírozás is átlátható, a kényes kérdés a kampányfinanszírozás. Ez ügyben készek akár Puch László javaslatát is témává tenni. Szerinte sokkal közelebb áll egymáshoz az ellenzék és a kormánypárt véleménye, mint azt az ellenzék gondolja. A kormány erre nem válaszolt.

  • A betegségéből felgyógyult fideszes frakcióvezető, Lázár János arról beszél napirend előtt, hogy pénteken ötpárti egyeztetést kezdeményezett azügyben, hogy radikálisan csökkenteni kell a politikából élők számát. Ezután hosszasan beszélt a választójogi reformról, amit már két hónapja, a téli rendkívüli ülésszakon elfogadtak. Majd rátért a pártfinanszírozási és a választási eljárási törvényre, amelyek közül az előbbi becsületbeli ügy. Ezekről kezdeményezett ötpárti egyeztetést.

  • Karácsony biztos végtörlesztett

    Az Rétvári által említett ellenzékiek közül Karácsony Gergely korábban a Népszabadságnak elmondta, hogy el kellett adnia devizahiteles lakását, majd élt a végtörlesztés lehetőségével.

  • Vagyonnyilatkozata szerint az elempés Karácsonynak nincs a nevén ingatlan, a DK-s Vadainak egy budapesti lakás fele van a nevén, az említett szocialisták közül Tóth Józsefnek egy telekre és egy budapesti lakásra van haszonélvezeti joga, Gőgös Zoltán nevén pedig két ház van Pápán, de mindkettőt több mint 10 éve, vagyis a devizahitelezés elterjedése előtt vette.

  • A kormány válaszolt a felszólalásra. Rétvári Bence fontos etikai-morális problémának ítélte a felvetést, hogy olyan ellenzéki politikusok is végtörlesztettek, akik nemmel szavaztak a törvénytervezetre. Rétvári Bence közigazgatási államtitkár az elempés Karácsony Gergelyt, a szocialista Tóth Józsefet, Gőgös Zoltánt és a DK-s Vadai Ágnest említette. Majd megdicsérte őket, hogy igénybe vették a végtörlesztést, mert szerinte is jó a végtörlesztés. Arra kérte az ellenzéket, hogy vállalják fel azt is, ha a kormány jó döntést hoz.

    09
  • És azt tudta Ön?

    Hogy Nemény Andrásnak egy hatéves Skodája van?

  • Tudta Ön?

    Hogy a KDNP-s Stágel Bencének egy négyéves Fiat Pandája van?

  • Az első kormánypárti vezérszónok, Stágel Bence az ellenzéket rótta meg, amiért nem támogatták a végtörlesztést. Illetve ennek apropóján az előző szocialista kormányokat bírálta, amiért elterjesztette a devizahitelezést, majd megdicsérte a jelenlegi kormányt, hogy épp ellenkezőleg, megpróbálja csökkenteni a devizaadósságot.

    08
  • A kormány nevében Szócska Miklós egészségügyi államtitkár válaszolt, aki szakmai szempontok alapján próbálja rendezni a munkáját. Most viszont politikai választ kénytelen adni, mert szerinte a "riogatás" is politikai, hiszen a cukorbetegek preferált betegcsoport, akikért sokat tettek. "Hatékonysági tartalék" - mondta, arra utlava, hogy a beteg együttműködése növelheti a kezelés hatékonyságát. A javaslat amúgy a szakmától érkezett.

    07
  • Nemény maga is cukorbeteg, és szerinte a szigorú Kövér például nem engedné neki, hogy az ülésteremben egyen. Bevallotta, hogy ezt a szabályt néha már kénytelen volt megszegni, és a pad alatt magához vett némi szénhidrátot. Nemény szerint amúgy a kormányrendeletben előírt érték bizonyos életkor felett kifejezetten káros, akár halált is okozhat. Elmondása szerint még a mérőcsíkokat is drágították, ami szintén növeli a kockázatokat.

    06
  • Az orvosi értelmező szótár szerint ez: Néhány helyen megváltoztatott aminósav sorrendű vagy az inzulinmolekulához kapcsolt oldallánccal módosított emberi inzulin, amelynek hatásdinamikája eltér az eredeti molekuláétól.