Hálaadás a parlamentben

2012.02.20. 13:30

Hétfőn sem államosítják a dohánykereskedelmet, legalábbis megint levették a napirendről Lázár János javaslatának zárószavazását, ami a múlt hétenis elhalasztottak. A nap fő témája a barátság, megemlékeznek a német-magyar viszonyról és hálát adnak a litvánoknak és a lengyeleknek. A jövőben a gyümölcsös ültetvény gyümölcsös ültetvény lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialista Nemény András is a napi 47 000-ből élőket emlegette napirend előtti felszólalásában, mert szerinte a kormány eddig is a rászorulókat büntette. "Most viszont minden határt átlépett a kormány" - állítja, mert szerinte most egy olyan rendeletet adtak ki, amely szerint a nyolcszázezer cukorbeteg csak akkor juthat analóg inzulinhoz, ha évente kétszer 7 alatti cukorszintet produkálnak. Ha nem, akkor térítésmentesen csak a humán inzulinhoz juthatnak hozzá, amely kevésbé hatékony és nagyobb kockázatú.

  • Fazekas még számos, a napirend előtti felszólalásban elmondottakhoz egyáltalán nem kötődő eredményt sorolt fel, például az élelmiszerpiac megnyitását a kistermelők előtt. A stratégiáról azt mondta, hogy azt már azelőtt kezdték megvalósítani, hogy egyáltalán elfogadták volna.

  • A kormány nevében maga Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszolt. A téma különösen fontos, és látja az igyekvő elkötelezettséget, ami egy budapesti párt részéről nem is egyszerű dolog. Más szempontból is meg kell vizsgálni a történteket, ez a szempont pedig szerinte a vidék szempontja. Állítása szerint 65 000 hektár felosztása van folyamatban éppen, Fazekas ma is adott át szerződéseket. És még a földmoratóriumot is meghosszabbították.

    05
  • Ángyán januárban mondott le

    Az LMP-s Szabó Rebeka mellett a Jobbik is sajnálta az államtitkár távozását.

  • Szabó Ángyán Józsefet sajnálja, akit kitettek a kormányból, miután "a nagybirtokos lobbi" kidobatta a vidékfejlesztési programot. "A kisgazdaságok helyett már a középbirtok, a bárhogyan értelmezhető versenyképes birtokméret van a központban" - bírálta a kormányt. Szerinte a vidékfejlesztési hivatalok sanyargatják a parasztokat. Pedig a kormány lett volna a vidék utolsó reménye, de a kormány az agrároligarchákat választotta, a Boros Imréket, Nyerges Zsoltokat, Csányi Sándorokat. Zsellérsors vár a magyar parasztra. Az LMP inkább a családi gazdaságokat erősítené, és megakadályozná a spekulációt.

  • Természetesen az egész országban a Fidesz nyert 2010-ben, de Budapesten az országos átlagnál tényleg kicsit rosszabbul szerepelt a párt. A fővárosban listán 46,32 százalékot kaptak. Azonban volt két megye, ahol még ennél is rosszabbul szerepeltek! Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben alulról nyalták a 46 százalékot.

  • "A képlet egyszerű, a kormány elárulta a magyar vidéket" - kezdte napirend előttijét az elempés Szabó Rebeka, aki szerint veszíteni harcban is lehet, ezt hívják férfias helytállásnak, de a kormány szimplán bedobta a törülközőt a nagyüzemi agrárlobbi ellen. Szabó szerint a vidék juttatta kétharmadhoz a Fideszt, amely most elárulja választóit.

    04
  • "Nem általános érvénnyel, csak a napirend előttiekre vonatkoztatva, de szocialista képviselőtársaim azzal segíthetnek a legtöbbett, ha csöndben maradnak" - fegyelmez Kövér László.

  • Czomba szerint 2009-ben 117 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatásban, 210 ezren kaptak 28 500 forintos segélyt. Az nem teljesen tiszta, hogy hányan nem kaptak semmit, Czomba kétszáz- és négyszázezret is mondott. "Tudjuk, hogy 47 000 forintból nem lehet megélni" - mondta ismét Czomba, aki szerint 28 500-ból mégannyira sem lehet. A két szám amúgy nem függ össze. A lényeg Czomba szerint az, hogy a szocialisták tehetnek erről is.

    03
  • A kormány nevében Czomba Sándor államtitkár köszönte a fontos téma felvetését, amiről így újra érdemben lehet beszélni. Szerinte a Fidesz 173 egyéni képviselője igenis tisztában van az emberek gondjaival. "Soha, senki sem állította azt, hogy 47 000 forintból meg lehet élni" - állította, és Matolcsyt idézte, aki tényleg nem mondta, de Volner Zsigára hivatkozott, aki viszont mondta. Majd azt kérte a szocialistáktól, hogy 47 000 forint helyett azt a többmilliárdot tegyék le az asztalra, amit elsíboltak. Azt a pénzt szerinte a kormány a legszegényebbekre fordítaná.

  • Chikán: Nem haragszom Matolcsyra

    A Volner által idézett Chikán Attila épp mostanában adott interjút az Indexnek.

  • Volner szerint az emberek a Fidesz egykulcsos adója miatt kerülnek nehéz helyzetbe. Chikán Attilát idézi, aki szerinte azt mondta, hogy a kormány az átlagon alul élők rovására erősítette a középosztály felső szegmensét, akikből nyertes választói csoportot kívánnak fabrikálni a Fidesznek. A többiek adóterheit növelik, és ezermilliárddal több adó beszedésére kényszerítik az adóhivatalt. A kormány többmillió magyart tesz földönfutóvá.

  • "A valóság és a fideszes képviselők közti szakadék láthatóan tovább mélyült" - véli Volner, aki szerint a fideszeseknek beszélgetniük kéne az emberekkel. Ezután arról beszél, hogy Zsiga kijelentése előtt másfél héttel 28 ember fagyott halálra saját otthonában. "Magyarországon most nem az a legnagyobb kihívás, hogy hova menjenek nyaralni és milyen plazmatévét vegyenek maguknak, hanem hogy befizessék a sárga csekkeket" - mondta. A kormány politikája növeli a társadalmi különbségeket.

  • A Jobbik vezérszónoka nyitja a napot, Volner János az immár legendássá vált 47 000 forintról szónokol, amiről szerinte a kormány azt gondolja, hogy annyiból is meg lehet élni. Volner nem Matolcsynak, hanem helyesen Zsiga Marcell miskolci alpolgármesternek tulajdonította a vélekedést. Volner szerint Zsiga naponta megkeresi ezt az összeget.

    02
    Fotó: Huszti István
  • Kövér László házelnök öt perccel a kiírt kezdés után foglalta csak el a helyét a pulpituson. Az ellenzéki és a kormánypárti padsorok is foghíjasak, szokatlan módon még a Jobbik képviselői közül is sokan hiányoznak.

  • Hagyományosan egy hétfői ülésen csak hét interpellációra kerül sor, de a Jobbik ezúttal is bejelentkezett a nyolcadik helyre is. Rozgonyi Ernő még biztosan elmondhatja sajátját, amiben Németh Lászlóné fejlesztési minisztert kérdezi a politikusok erkölcsi felelősségéről, Z. Kárpát Dániel felszólalási lehetősége viszont már a házelnök jóindulatától függ. Ha elmondhatja, a "magyar gyermekeket nevelők" vélt B-listázásáról kérdezi majd Matolcsy Györgyöt.

  • A nap negyedik interpellációja egyben a legújabb képviselő, az elempés Szél Bernadett szűzbeszéde is lesz, aki a párt balszárnyával, Scheiring Gáborral közös felszólalásában azzal vádolja majd Orbán Viktort, hogy munkahelyteremtés helyett munkahelyeket számol fel. A szocialista Varga László most mondja el interpellációját, amit a múlt héten nem, mert a múlt héten Nyakó István előtte elmondta pont ugyanezt. Párttársa, Tukacs István a transzplantáltakért aggódik, akik talán veszélybe kerülhetnek.

  • A nyugdíjasok megvont kedvezményei iránti aggodalom fűti a nap első interpellálóját, a szocialista Tóth Csabát. A jobbikos Varga Gézát még ennél is komolyabb dolgok, felszólalása címe szerint azé a Föld - tehát nem a kisbetűs föld, hanem maga a bolygó -, aki megműveli. Vagy mégsem, legalábbis úgy tűnik, hogy bolygónk nem a nyékládházi gazdáké. A heti öninterpellációban Kocsis Máté dramatizálja megjátszott kételyeit a Gripenek bérleti szerződésének módosításával kapcsolatban.

  • A harmadik vezérszónok a szocialista Nemény András, aki Lázár Jánost parafrazeálva teszi fel a kérdést, hogy "aki cukorbeteg, az annyit is ér?". Utána a kereszténydemokrata Stágel Bence feddi meg az ellenzéket, amiért nem támogatják a végtörlesztést, majd a betegségéből felépült Lázár János beszél három ügyről és öt pártról.

  • Mire is elég percenként egy forint?

    Ahogy a parlament sem tudja megunni a témát, az Indexet is tematizálja a 47 ezer forint. Haász János kollégánk nem hisz a szómágiában, hanem tényleg kipróbálja, hogy milyen ennyiből megélni.

  • Napirend előtt a Jobbik vezérszónoka, Volner János melegíti fel a múlt hét sztártémáját, a 47 000 forintot, amiből a provokáció áldozatául esett Zsiga Marcell miskolci alpolgármester szerint biztonságosan meg lehet élni. Másodikként az elempés Szabó Rebeka veti fel, hogy nincs előrelépés a vidékfejlesztés helyzetében.

  • Megint elhalasztják a dohánybolt-államosítást

    Az alkotmányügyi bizottság elfogadta Lázár János zárószavazás előtti módosító indítványát, ami tovább szigorítja a tervezetet, de levette a napirendről a zárószavazást.

  • A hét, amikor hálát adnak

    Barátságok mélyítésével folytatná a tavaszra beígért konszolidációt a jövő héten a parlament, ennek keretében határoznak arról, hogy már húsz éve barátunk Németország, és arról is, hogy a litvánok és a lengyelek kiálltak nemzetközi támadóinkkal szemben. Talán megszavazzák a dohánytörvényt, talán megvitatják Balsai István jelentését, és az is lehet, hogy egy közkegyelemről szóló törvényt is tárgyalnak.