109 ezret keres az éhségsztrájkoló BKV-s

2012.03.02. 10:16

Az éhségsztrájkoló BKV-alkalmazott, Fodor Ibolya egy meleg ruhát tartalmazó hátizsákkal jelent meg péntek reggel 8 óra előtt a BKV Akácfa utcai székháza előtt. Szakszervezetis segítőitől kapott egy üveg ásványvizet, és a kapu mellett várta, hogy átvegyék a petícióját.

Fodor az Indexnek elmondta, hogy két gyereket nevel egyedül, bruttó 109 ezer forintos fizetéséből, amihez csak a családi pótlék és a tartásdíj jön hozzá. Kiszámolta, hogy az utóbbi hónapok elvonásai mintegy 25 ezer forintot vettek ki a zsebéből, de a családtagok utazási támogatásának elvonása volt az utolsó csepp a pohárban.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Amikor kedden megtudtam, hogy a gyerekeknek bérletet kell vennem, elszakadt a cérna. Az ember három műszakban dolgozik a taposómalomban, és akkor azzal kell szembesülnie, hogy ennyire becsülik meg: elveszik azt is, ami a cégnek semmibe se kerül. Dühömben kiposztoltam a Facebook-ra, hogy akkor éhségsztrájkolni fogok, aztán meg már tartottam magam hozzá."

Fodor bízik benne, hogy a BKV vezetésével tárgyaló szakszervezeteknek sikerül elérniük, hogy a cég vezetése visszavonja az intézkedést. Az épület elé mindkét nagy szakszervezet odafent tárgyaló vezetője, Gulyás Attila (Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Nemes Gábor (Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége) lejött, és támogatásukról biztosították Fodort Ilonát.

Háromnegyed kilenckor Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is lejött. Átvette a petíciót, és azt mondta, Fodornak vigyáznia kéne az egészségére, már csak a gyerekei miatt is. Az éhségsztrájkoló azt válaszolta, hogy a gyerekei nagyok és amúgy is gondoskodott róluk, nem érdeklik a BKV elfolyt milliói, ő csak azért van itt, mert képtelen már kijönni a pénzéből, ha a gyerekeinek 4-4 ezer forintért még bérletet is kell vennie.

Bolla azt válaszolta, hogy bérletet a tanároknak is kell vennie a családtagoknak, de Fodort ez az érv láthatóan nem hatotta meg. A vezérigazgató elmondta, hogy reggel 7 óta egyeztetnek az érdekképviseletekkel, és tájékoztatni fogják Fodort a tárgyalások eredményéről, de nem ígérte, hogy a probléma megoldódik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Miután visszament az épületbe, Gulyás Attila megjegyezte, hogy a BKV alkalmazottai abban a tudatban jöttek a céghez, hogy a családtagok tömegközlekedésére nem kell költeniük, ezért az összehasonlítást nem tartja korrektnek.

Fodor közben kávét kapott két, az épületben dolgozó BKV-stól, akik az állapotok érzékeltetésére elmondták, hogy az alagsorban lévő pénztár ügyfélterében lekapcsolták a világítást, hogy spóroljanak. Az éhségsztrájkoló asszony hálózsákot, sátrat nem hozott magával, azt mondta, majd meghúzza magát valahol, bár lehet, hogy erre nem lesz szükség, mert kiderült, hogy szükség esetén a székházban töltheti az éjszakát.

Amíg kell, vagy amíg tudok – válaszolta, hogy meddig kész kitartani. Legközelebb vasárnap este kéne műszakba állnia, de ha sztrájkolnia kell, kész szabadságra menni. Sok bátorító üzenetet kapott, és több kollégája is megígérte, hogy napközben meglátogatják.