Felmentették az ártatlanul bebörtönzött panzióst

2012.03.20. 14:29

Felmentette a Fővárosi Ítélőtábla kedden Szántai Attilát, azt a budapesti panzióst, aki csaknem 7 évet ült börtönben a Fekete Sereg nevű bűnbanda miatt. A most hatvan év körüli férfit 2000 végén kezdték zaklatni a Fekete Sereg emberei. Védemi pénzt követeltek tőle, miközben fenyegették őt, a családját, alkalmazottjait, a panzió vendégeit, megrongálták a parkolójában álló autókat.

Végül 2001 elején, amikor újra megtámadták, Szántai több figyelmeztető lövés után – legálisan tartott fegyverével – rálőtt két támadójára, akik közül az egyik meghalt, a másik súlyosan megsebesült. Szántait ezért 2003-ban 13 év fegyházzal sújtotta a Fővárosi Bíróság, egy évvel később pedig a másodfokon eljáró a Fővárosi Ítélőtábla is.

A panziós, mikor már jogerősen kiszabott fegyházbüntetését töltötte, új ügyvédet fogadott, aki perújítási eljárást kezdeményezett. A büntetés letöltését félbeszakították, Szántai 6 év és 9 hónap után hazamehetett, az új eljárásban – első fokon – a Fővárosi Bíróság már felmentette a férfit. Az ügy – a perújítási eljárás másodfokán – ezután került újra a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely ma helyben hagyta a Fővárosi Bíróság felmentő ítéletét. Az előző, március 6-i tárgyaláson nemcsak a védő, hanem az ügyész is Szántai felmentését kérte az emberölés vádja alól, jogos védelem címén.

Szántai Attila az utolsó szó jogán felmentését, neve tisztára mosását kérte
Szántai Attila az utolsó szó jogán felmentését, neve tisztára mosását kérte
Fotó: Nagy Attila

A jogos védelem megállapítása mellett szól, hogy azon a januári éjszakán Szántait egy szórakozóhelyen leütötték, kirabolták, alsóruhában menekült haza, támadói pedig hazáig követték. Ahogy a Népszabadság felidézte, az első perben a bíróság viszont életszerűnek találta, hogy a Fekete sereg emberei csak azért mentek Szántai után, hogy visszaadják a ruháit, amiket ő részegen ledobált magáról, miközben senki nem bántotta.

Szántai perével párhuzamosan egyébként egy másik bíróság a Fekete sereg más embereivel együtt elítélte a megsebesített támadót zsarolásért és rablásért, nagyrészt erre is alapozta Szántai védője a perújítási kérelmet. Egy harmadik eljárásban elítélték azt a rendőrt is, akinek nagy szerepe volt az egész zsarolásfolyam elindulásában, mert ő ajánlotta a Fekete sereg védelmébe a panzióst.

Lassó Gábor, a bírói tanács elnöke
Lassó Gábor, a bírói tanács elnöke
Fotó: Nagy Attila

A keddi tárgyaláson Szántai csak nagyon röviden beszélt az utolsó szó jogán. Azt kérte, 12 év után zárják le végre ezt az ügyet, mentsék fel, és mondják ki, hogy ártatlan. A határozathirdetéskor a Fővárosi Ítélőtábla tanácsának elnöke, Lassó Gábor bírálta a felmentő ítéletet első fokon meghozó Fővárosi Bíróságot, mondván "sajátságosan értelmezte" a perújítási kereteit, hiszen nem kellett volna a teljes ügyet újratárgyalni, újra kihallgatni például az összes tanút.

Lassó szerint olyan eljárási szabálysértések történtek, amelyek miatt akár hatályon kívül is helyezhette volna az elsőfokú ítéletet, azonban ha így tett volna, jogosan tűnt volna fel az "oly sokat szidalmazott bíróság" képében, ugyanis a Fővárosi Bíróság következtetései helyesek voltak. Pusztán eljárási szabálysértések korrigálása okán semmi értelme nem lett volna hatályon kívül helyezni a felmentő ítéletet, mondta a tanácselnök. A Fővárosi Ítélőtábla keddi döntése ellen fellebbezésnek már nincs helye.

Szántai az ítéletet hallgatja
Szántai az ítéletet hallgatja
Fotó: Nagy Attila

Szántai a tárgyalás után nagyon boldog volt, ölelkezett, kezet rázott a kísérőivel. "Végre 12 év után találtam egy olyan bírósági ítéletet, amely a Szántai nevet tisztára mossa" – mondta. Úgy fogalmazott: az ügyészség, bíróság "ötösre vizsgázott" ezen a napon. Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy "a küzdelem felemésztette" minden anyagi erejüket, ezt kompenzálni kell, vagyis szándékában áll polgári pereket indítani kártérítésért az állam ellen. Az összeget egyelőre nem nevezte meg, de állítása szerint több milliárd forintja ment rá az ügyre, ezért a tényleges kárát egy egymilliárdos kártalanítás sem fedezné. A panziója ugyan jelenleg is üzemel, de míg elfogása előtt teltházzal működött Szántai szerint, most évente mínusz egymillió forintot termel, a vendégek még mindig félnek odamenni, és annyi tartozás halmozódott fel, hogy bármikor végrehajtást kérhetnek ellenük.

A tárgyalás előtt és után is azonban főként azt hangsúlyozta, hogy családja, öt gyereke - akiket nagyon megviselt az ügy - végre emelt fővel járhat, mert az apjukról kimondták, hogy ártatlan.