Navracsics: Higgadjunk már le

2012.03.23. 19:42
Schiffer András nem tehet arról, hogy ki volt a nagyapja, mondta újbudai fórumán Navracsics Tibor. A közigazgatási miniszter nem tudja, milyen egy vidéki kócerájt vezetni, de bízik az EU-ban, még ha nem is tartja fairnek, hogy a magyar törvényeket találják csak uniós szabályokat sértőnek. De az EU nélkül nem megy.

Navracsics Tibor arra számít, hogy az Európai Bizottság a választójogi törvényt sem fogja megfelelőnek találni. A miniszterelnök-helyettes pénteken a XI. kerületben tartott lakossági fórumot, illetve "közéleti estet".

Navracsics szerint egyelőre nem kell tragikusan felfogni a Velencei Bizottság bírálatát, "fogjuk fel úgy, hogy a magyar törvényeket meg kell védeni".

"Persze bántó az igazságtalanság" - mondta. "Akkor lenne fair, ha a többi ország gyakorlatát is ugyanilyen alaposan vizsgálnák" - mondta. A Velencei Bizottság az Európa Tanács alkotmányossági kérdéseket vizsgáló konzultatív testülete, kifogásolta az igazságszolgáltatási reformot és az adatvédelem helyzetét, de magát az alaptörvényt is.

A miniszter szerint Magyarország nem összeesküvés áldozata. Nehéz kérdés, miért van Magyarország a világ figyelmének középpontjában, "de ez nem új, körülbelül 120 éve küzdünk azzal, hogy reménytelenül rossz hírünk van". "Olyan, mint a délszláv háború idején Horvátországnak" - mondta.

Bár néven nem nevezte, de Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is bírálta. "Nagyon rossz irányba megy a magyar politika, amikor családtagokat vesznek elő. Egy picit higgadjunk már le. Schiffer András nem tehet arról, ki volt a nagypapája" - mondta.

"Nem tudom, hogyan vezetnek egy vidéki kócerájt" - válaszolta egy nézőnek. Ő maga valóban hisz Európában és az unióban. A miniszterelnök az Európai Bizottság munkáját bírálva mondta, hogy úgy még egy vidéki kócerájt se lehetne elvezetni. Közben csak ült az asztalnál, de nem jött az IMF.

Navracsics maga valóban hisz Európában és az EU-ban, "még ha a mostani helyzet nem is ideális". De az unió nélkül nem megy és nem is lát másik utat.

Beszélt az iskolák állami kézbe vételéről is. A tanárok állami alkalmazottak lesznek és Magyar Pedagógusi Kar lesz a nevük. A közigazgatási reformról is beszélt, szerinte az államigazgatásban történt a legtöbb lényegi változás, például "egy keretbe került 30-35, egymástól elválasztott államigazgatási intézmény", és részben már megvalósult az egyablakos ügyintézés. Az önkormányzatokat ugyanakkor nem számolják fel, mert minden területi közösségnek alkotmányos joga van az önkormányzatisághoz.