2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Az MTA elnöke Schmittet is hibáztatja

2012.03.28. 21:23

"A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért nyilvánvalóan mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek" - írja közleményében Pálinkás József, az MTA elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, aki még a 2006-os választáson is Fidesz színekben szerzett mandátumot.

Pálinkás ugyanakkor politikai indíttatásúnak nevezi az ügyet, ami nemzetközi botránnyá dagadt. Mindez "súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, abban az esetben is, ha doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg."

Az MTA elnöke végül úgy fogalmaz, hogy a politika és a tudomány közös érdeke, hogy "ez a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okozó ügy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon."

Korábban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta: nem hozzájuk tartozik az ügy, hiszen a kisdoktori cím nem számít tudományos fokozatnak, a köztársasági elnök pedig nem tagja az MTA köztestületének. Az MTA titkársága által kiadott közlemény most is hangsúlyozza, hogy Pálinkás nem önszántából, hanem "az intézményhez érkező nagyszámú sajtómegkeresés" miatt szólalt meg.