Hétfőn délutánig adhatják le az aláírásgyűjtő íveket

2012.04.01. 20:16
Az LMP hétfőn délután négy óráig adhatja le a népszavazási kezdeményezését támogató aláírásokat az Országos Választási Irodának, az Országos Választási Bizottság pedig várhatóan még aznap, vagy kedden elrendelheti az aláírások hitelességének ellenőrzését.

Vasárnap este még nem lehetett tudni, hogy a pártnak sikerült-e összegyűjtenie a népszavazás kötelező kiírásához szükséges 200 ezer érvényes aláírást, de a legutóbbi jelzések szerint az aláírások száma meghaladta a 150 ezret. A párt a honlapján aláírásgyűjtési véghajrát hirdetett; az aláírások gyűjtésére hétfőn 16 óráig - lényegében a leadás előtti percekig - van lehetősége.

Ha a pártnak sikerül összegyűjtenie a 200 ezer érvényes aláírást (mind a négy kérdésben), akkor az Országgyűlésnek kötelező kiírnia a négy népszavazást. Amennyiben azonban 100 ezernél több, de 200 ezernél kevesebb érvényes aláírást gyűjtenek össze, az Országgyűlés szabadon dönthet arról, kiírja-e a népszavazást.

Az LMP által hétfőn leadott aláírásokat az OVI munkatársai veszik át, majd az OVB dönt az aláírások hitelesítésének elrendeléséről. A testület jogerős döntése után erre 45 nap áll rendelkezésre. A hitelesítést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi egy 5 százalékos mintavétel alapján.

A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. (A jelentésben a mintavétel alapján azt állapítják meg, mennyi lehet a legkevesebb, illetve a legtöbb érvényes aláírásszám.) Az OVB ezt követően az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről, annak eredményéről, ez után a parlament feladata az ügyben dönteni.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.