Hétfőn indul az LMP szociális népszavazása

2012.03.01. 16:18 Módosítva: 2012.03.01. 17:24
Ha áprilisig sikerül 200 ezer aláírást összegyűjteni, a zöldpárt őszi szociális népszavazása az Orbán-kormány legnagyobb erőpróbája lehet.

A Lehet Más a Politika hétvégi pártkongresszusa mondja ki a végső szót, hogy hétfőn megindulhat-e az aláírásgyűjtés az LMP által kezdeményezett, és őszre tervezett népszavazáshoz. Az Országos Választási Bizottság az utolsó körben 11 kérdést hagyott jóvá, ezek közül az LMP végül négyről szeretne népszavazást tartani. A kérdések a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?

Az egyelőre még nem jóváhagyott pluszkérdés, aminek a támogatásához most még nem aláírást, hanem csak elérhetőséget terveznek gyűjteni:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”

Kína vagy Skandinávia?

A mai sajtóbeszélgetésen Karácsony Gergely elmondta: azért döntöttek még tavaly a népszavazás kezdeményezése mellett, mert a kormánytöbbség – a Széll Kálmán Tervből leszűrhetően – rossz fejlődési pályára állítja az országot. A versenyképességet nem a humánerőforrásba, azaz a társadalomba történő befektetéssel (az oktatás, az egészségügy, a munkavállalói jogok erősítésével), hanem alacsony adókkal és bérekkel, a munkajogok csorbításával próbálja javítani.

A négy kérdés a kormánytöbbség sokat vitatott intézkedéseiről szól: a munkanélküli járadék lerövidítéséről, a tankötelezettség leszállításáról, a próbaidős munkaviszony időtartamáról és a szabadság kivételének a korlátozásáról. Ha az OVB időben jóváhagyja, egy ötödik, a nyugdíjjogosultság elbontásáról szóló kérdéssel is kiegészülhet a kérdőív.

Karácsony szerint a népszavazás kemény ellenzéki eszköz, de most dől el, hogy a kiszolgáltatottságra, vagy a jól képzett munkaerőre alapozódik az ország jövője. Szerinte az is a népszavazás mellett szól, hogy magas a bizonytalan pártszimpátiájúak aránya, így a kezdeményezés az ő megszólításukat, politikai aktivizálódásukat is célozza: az őszre tervezett referendum – a 2008-as szociális népszavazáshoz hasonlóan – a következő parlamenti választás előjátéka lesz.

Napi tízezer aláírás

Az LMP-nek egy hónapja van, hogy összegyűjtsön 200 ezer támogató aláírást. Vágó Gábor elmondta, hogy az aktivisták, az állampolgárok és a közreműködő civil szervezetek, elsősorban szakszervezetek segítségével számításaik szerint 330 ezer támogató szignót szerezhetnek az április 2-i határidőig.

A célra egy új Facebook-applikációt is kifejlesztettek. Mivel a kampányt a párt a szervezete megerősítésére is fel akarja használni, 80 vidéki településre fognak kitelepülni. Ebben az a megfontolás is közre játszott, hogy a felmérések szerint a Fidesz vidéken veszített a támogatásából, a Jobbik viszont épp ott erősödik.

Meglepték a Fideszt

Jávor Benedek frakcióvezető is arról beszélt, hogy az ország a kormány döntései nyomán határúthoz érkezett: vagy a szlovén, skandináv, cseh modellt, azaz a társadalomba történő invesztíció útját követjük, vagy azzal próbálunk versenyképessé válni, hogy Malajziánál is olcsóbb munkaerőt kínálunk. Szerinte ez az igazán fontos kérdés, és ezt szeretné az LMP a népszavazással a társadalmi párbeszéd részévé tenni. Mint mondta, az LMP belátta, hogy hosszú szakértői anyagokkal lehetetlen bekerülni a kereskedelmi tévék híradóiba, a népszavazással viszont megkerülhetetlen kérdéseket feszegetnek.

Az LMP-nek 30 millió forintja van az aláírásgyűjtésre, magára a népszavazásra pedig külön támogatói kampányt indítanak, amibe reményeik szerint az országért aggódó európai zöld pártok és szervezetek támogatóitól is sikerült majd forrásokat bevonni. A sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a népszavazási kérdések hitelesítése kormánypárti politikusokat is meglepett. Az új Alaptörvény szerint ugyanis a kérdőíveket a Jávorék szerint megkérdőjelezhető függetlenségű Kúriának kéne hitelesítenie, az LMP kezdeményezésére azonban még az előző alkotmány vonatkozik, és az OVB illetve az Alkotmánybíróság az illetékes.

Lépéskényszerben a Jobbik és az MSZP

Karácsonyék szerint a  Jobbikot nehéz helyzetbe hozza a népszavazás, mert a radikális párt eddigi politikája alapján az igen válaszok mellett kell kampányolniuk, és most verhetik a fejüket a falba, amiért mindez nem nekik jutott az eszükbe. Elhangzott, hogy az MSZP bázisa nélkül nem lehet érvényes a népszavazás, ami ugyanakkor a szocialistákat is lépéskényszerbe hozza.

Az LMP-s politikusok értékelése szerint ha a nagy pártok beleállnak a kampányba, és a mozgósító erejű ötödik, a nyugdíjjogosultságra vonatkozó kérdés is rákerülhet a népszavazási kérdőívre, a várhatóan nyár végére, őszre kiírható referendum biztosan érvényes lesz. Sok múlik azonban azon, hogy a köztársasági elnök mikorra írja ki a népszavazást, és hogy a Fidesz nem próbálja-e meg az agyonhallgatásával csökkenteni a részvételt.

Országos népszavazások Magyarországon

1989 november (négyigenes népszavazás)

- Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?
- Kivonuljanak-e a pártszervek a munkahelyekről?
- Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy kezelésében lévő vagyonról?
- Feloszlassák-e a Munkásőrséget?

A népszavazás eredményes volt, minden kérdésben az igen-szavazatok győztek.

1990 július

- Kívánja-e Ön, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg?

A szavazók 86 százaléka igennek voksolt, de a nyár közepére kiírt népszavazás eredménytelen volt.

1997 november (NATO-népszavazás)

- Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét
Az igenek győztek 85 százalékkal, a népszavazás érvényes volt.

2003 április (EU-s népszavazás)

- Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?

Alacsony (46 százalékos), de az érvényességhez elegendő volt a részvétel, a választók 88 százaléka igennel szavazott.

2004 december (kettős állampolgárság)

- Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?
- Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Az igenek győztek, de nemérték el a 25 százalékot, a népszavazás érvénytelen volt.

2008 március (szociális népszavazás)

- Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?
- Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?
- Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

A népszavazáson az igen-szavazatok elsöprő többségben voltak, 50,4 százalékos részvétel mellett a népszavazás érvényes volt.