Nem nyomoznak Gyurcsány blokádos fenyegetése miatt

2012.04.12. 06:46

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet egy magánszemély tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök március 15-i beszéde miatt, írja a Magyar Nemzet. A feljelentő Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke volt.

Szerinte Gyurcsány terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettét követte el, amikor arról beszélt, hogy április 15-én alkotmányos blokád alá veszik az Alkotmánybíróságot, ha a testület nem hajlandó érdemben vizsgálni a Szabadság és Reform Intézet beadványát, amely szerint a kormány a hatalom kizárólag birtoklására tör, ezért működése "illegitim, illegális, alkotmányellenes és törvénytelen". A feljelentés a közösség elleni izgatás tényállását is felvetette, Gulyás szerint Gyurcsány az egyház elleni gyűlölötre uszított.

Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Magyar Nemzetnek azt mondta: a feljelentésben hivatkozott cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek. A főügyészség szerint az alkotmányos blokádról szóló kijelentés sem személy elleni erőszakos, sem közveszélyt okozó, sem fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével való fenyegetésként nem értékelhető. Ahhoz pedig, hogy a közösség elleni izgatás megvalósuljon, nem elég önmagában a gyűlöletre uszítás, hanem annak másokat aktív, cselekvő gyűlöletre kell ingerelnie, ami ebben az esetben nem történt meg.