Gyurcsány a sógora szakdolgozatát használva diplomázott

2012.04.27. 22:34 Módosítva: 2012.04.27. 23:22

„A Balaton-felvidék szőlészete és borászata" című szakdolgozat készítéséhez Gyurcsány Ferenc felhasználta a volt sógora ugyanilyen című, négy évvel korábbi szakdolgozatát – adta hírül a Hír Tv péntek este a Célpont című adásában. A műsor szerint Gyurcsány akkori sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban készített és nyújtott be szakdolgozatot a pécsi földrajz-szakon (Gyurcsány szintén Pécsen végzett, 1984-ben).

A Hír Tv beszámolója szerint a volt miniszterelnök az első nyilatkozatában azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy valaki hasonló tárgyban írt diplomamunkát. Később úgy pontosított, hogy használta a másik dolgozatot a sajátja elkészítésekor. Rozs Szabolcs azt mondta: nem tudott arról, hogy húgának férje is szőlészeti tárgyú diplomamunkát nyújtott be, és hogy tőle nem kérte el szakdolgozatát sem Gyurcsány, sem annak volt felesége, Rozs Beatrix.

„Ha a Szabolcs annak idején arról írt dolgozatot, és mi ismertük egymást, akkor egészen valószínű, hogy láttam és olvashattam, és ha olvastam, akkor bolond lettem volna, hogy egyáltalán nem használom, persze” – mondta Gyurcsány a Hír Tv-nek.

A volt kormányfő szakdolgozatának ügye április elején bukkant fel, amikor a Pécsi Újság hat órával a köztársasági elnök lemondása után arról számolt be: kétséges, hogy Gyurcsány írt-e szakdolgozatot a pécsi egyetemen, ahol 1984-ben a Tanárképző Főiskolán, 1990-ben pedig a Közgazdaság-tudományi Karon diplomázott.

A pécsi hírportál Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írta azt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A lap akkori megkeresésére az egyetem elzárkózott a kért információk kiadásától. Gyurcsány jelenlegi pártjának, a Demokratikus Koalíciónak a szóvivője Wirsching Viktória akkori kérdésünkre közölte: „Gyurcsány Ferenc 1984-ben a tanárképzőn a »Balatonfelvidéki szőlészet-borászat« címen, 1990-ben a közgázon »A gazdasági társaságok és a tőzsde működése« címen írt szakdolgozatot”.

Néhány nappal később kiderült, hogy a dolgozatot 1996-ban megsemmisítették, amiről jegyzőkönyv is készült. A volt kormányfő diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálhatók voltak az érintett karok tanulmányi irataiban, a szakdolgozatok viszont már nem lelhetőek fel az egyetemen. Gyurcsány nem sokkal később bejelentette: sem szakdolgozatát, sem az érettségijét nem találja a dobozaiban; nem hiányoztak neki a szakdolgozatai az elmúlt években, így aztán nem is vigyázott rájuk „valami rettenetesen”.

Az a körülmény, hogy Gyurcsány rokona szakdolgozatát is felhasználta saját diplomamunkájához, a pécsi főiskola szakvizsgabizottságának elnökét is meglepte, derül ki a Célpont mostani adásából. A Janus Pannonius Tudományegyetemen Rizner Dezső volt annak a szakvizsgabizottságnak az elnöke, amely előtt Gyurcsány megvédte dolgozatát. Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy négy évvel korábban egy másik hallgató A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel leadott már egy dolgozatot, közölte: „nem létezik, hozzánk nem”.