Gyurcsány: Mocskos játék zajlik

2012.04.30. 14:57 Módosítva: 2012.04.30. 15:36
A volt kormányfő lopás miatt feljelentést tesz az eltűnt szakdolgozata ügyében. Szerinte politikailag meg akarják ölni, de igaza van, és meg fog érte harcolni. Mint ismert, Gyurcsány ugyanolyan címen adott le szakdolgozatot, mint sógora négy évvel korábban. Egyik dolgozat sincs meg az egyetemen, de a bírálatok alapján a két írás ugyanaz lehetett, derítette ki a Hír Tv.

„Lopás miatt feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen, mert eltűnt a szakdolgozatom az egyetemről” – írta hétfőn egy Facebook-posztban Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök, a szocialista pártból kivált Demokratikus Koalíció elnöke szerint „az első perctől el akarnak távolítani a politikából, pontosabban, politikailag meg akarnak ölni. Eddig nem sikerült, most sem fog sikerülni”.

Azonos cím, egyező tartalom?

Mint ismert, a Hír Tv Célpont című műsorának hétvégi adásaiban beszámoltak arról: négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Gyurcsány Ferenc 1983-ban házasodott össze első feleségével, Rozs Beatrixszal, és egy évvel később diplomázott. A nő bátyja, Rozs Szabolcs 1980-ban szintén A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel adott be szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskola földrajz szakán, csak úgy, mint 1984-ben a biológia-technika szakos Gyurcsány.

A Célpont később arról is beszámolt: bírálat alapján rekonstruált Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógora, Rozs Szabolcs dolgozatával. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.

A HírTv idézte az értékelés több, oldalszám-hivatkozást is említő pontját is; így például a Gyurcsány-dolgozat „a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról”, és Rozs dolgozatának is a 11. és 12. oldalán pontosan erről van szó. Megjegyezték azt is, hogy a Gyurcsány-dolgozat bírálja felvetette: a diplomamunka csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, illetve hogy Rozs Szabolcs azonos című dolgozatában éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, míg Gyurcsány Ferencé éppen itt ér véget.

Nem gyanús ez?

Gyurcsány most azt írta: „igazam van, és meg fogok érte harcolni”. Azt kérdezi, nem gyanús-e, hogy „eltűnt mindkét szakdolgozat, az enyém és volt sógoromé is? És csak ez a kettő”. Gyurcsány szerint kérdéses: „távol áll a Hír Tv-től, hogy konstrukciót gyártson? Volt-e már hasonló ügye a Hír Tv-nek, sőt, ugyanennek a műsornak, amelyben már bíróság is kimondta, hogy csalás és hazugság történt annak érdekében, hogy lejárassák a Fidesz egyik ellenfelét”. A volt kormányfő megjegyezte azt is, hogy május 1-jei beszéde „a legújabb koncepciós vádról is fog szólni”.

Gyurcsány szakdolgozatának ügye a doktorijával plágiumügybe keveredett Schmitt Pál államfő lemondásának napján robbant ki. Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt a Pécsi Újság, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. A lap egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

Leckekönyv van, szakdolgozat nincs

Gyurcsány erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott szakdolgozatára. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a közgázon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott.

Ez utóbbit a Pécsi Tudományegyetem április 11-i közlése szerint 1996-ban leselejtezték. A tájékoztatás szerint a volt kormányfő diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálható az érintett karok tanulmányi irataiban, a szakdolgozatok viszont már nem lelhetők fel az egyetemen.

Sehol se találja

Gyurcsány Ferenc április közepén azt közölte, hogy bár kereste őket, de sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát. Nincs meg Rozs Szabolcs dolgozata sem a pécsi tanárképző főiskola levéltárában, ahogy Gyurcsány Ferencét sem találja az intézmény.

Rozs Szabolcs édesanyja, Gyurcsány Ferenc korábbi anyósa azonban balatonfüredi házuknál az MTI Hírcentrum munkatársainak meg tudta mutatni fia szakdolgozatának munkapéldányát - erről a Magyar Televízió esti Híradója számolt be. Az asszony az újságíróknak beszélt fia egykori kutatómunkájáról, és azt mondta, a dolgozat kizárólag Rozs Szabolcs munkája volt, és elképzelhetetlennek tartja, hogy fia megengedte Gyurcsány Ferencnek, hogy azt felhasználja.