"SZDSZ-es büdös zsidót" nem hívhatnak Egerbe

2012.05.07. 14:05 Módosítva: 2012.05.07. 19:39
Az egri közgyűlés kulturális bizottságának tavalyi ülésén az hangzott el, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel a városban, "mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó" - közölte a stop.hu a bizottsági ülés hangfelvétele alapján. A polgármester vizsgálatot rendelt el.

Az egriugyek.hu áprilisban arról számolt be, hogy egy bizottsági jegyzőkönyvi részlet szerint Egerben már tiltottak el önkormányzati eseményről fellépőt azért, mert az baloldali. A  jegyzőkönyv szerint tavaly a Középkori Piactér című esemény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára. Ezt a rendezvényszervező nem tudta, így már úgy kellett visszamondania a baloldali művész Villon-előadását. Pedig a programot az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.

Az önkormányzat akkor azzal védekezett, hogy az "idézett bizottsági ülésről készült feljegyzés nem szó szerinti jegyzőkönyv, hanem egy szakmai beszélgetés rövidített, leegyszerűsített változata, épp ezért nem mindig életszerű". Az egri önkormányzat sajtószóvivője akkor azt mondta: Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ is, ezért többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban.

A stop.hu-nak most birtokába került a tavaly szeptemberi ülésen készült hangfelvétel. Innen kiderül, hogy pontosan mi is hangzott el.

A hangfelvétel szerint Orosz Lászlóné, a kulturális bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke azt mondja: a bizottságot a városban támadták amiatt, miért kellett meghívni Székhelyi Józsefet, és erre egyáltalán miért ad pénzt a város.

Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője ezután azt mondja: mindenki tudja, hogy itt már politikáról van szó, és azt is, hogy Székhelyi nem jöhet a városba,  "mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó". - Te mondtad, válaszolja erre Orosz Lászlóné és nevet.
 
Várkonyi azzal folytatja, hogy Székhelyi "valójában Villont baromira tudja. Lehet, hogy kell szelektálni, hogy ne jöjjön, hogy csak az én emberem jöjjön ide", mire Orosz Lászlóné, megjegyzi: "most megtehetjük".
 
A zsidózásos részt töröltették a jegyzőkönyvből. Felszólal ezután Pataki Zsuzsa, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ő arról beszél, hogy amikor egy kulturális programot összeállítanak, csak azt nézik, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Nekik nem kötelességük figyelembe venni a művészek politikai beállítódását.
 
Pataki Zsuzsa ekkor szabadkozni kezd, hogy ennek tudata nélkül kérték fel Székhelyit a fellépésre, de mihelyt az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, a közreműködését rögtön leállították. Ezután azt mondja, arra kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjét, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnökét, hogy "a szakmai munkát megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben".
 
Várkonyi György az RTL Klub Híradójának azt mondta, nem érzi, hogy bocsánatot kellene kérnie kijelentéséért. Mint hozzátette, kérdésként tette fel, hogy esetleg a származással kapcsolatos a tiltás, és cáfolta, hogy mondta volna azt, hogy SZDSZ-es. Az EVAT Zrt. vezetője szerint többeknél kiverte a biztosítékot, hogy korábban Székhelyi átírta a Himnuszt, és úgy tudja, ezért nem hívták meg a művészt.

"Ilyen Magyarországon nem fordulhat elő"  reagált Székhelyi József, de mint a híradónak elmondta, nem indít pert a cégvezető ellen.

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere elszigetelt eseménynek nevezte a bizottsági ülésen elhangzottakat. Hozzátette, hogy művészeket bármilyen hovatartozásuk miatt ítélnének meg, a feltételezést elfogadhatatlannak tartják. 

A történtek miatt a város polgármestere vizsgálatot rendelt el a városban. Habis László közleményében azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.