2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Csak 20 km/h-val haladhat a 3-as metró

2012.05.08. 11:25 Módosítva: 2012.05.08. 13:00

A Metróért Egyesület közleménye szerint ma reggel 20 km/h ideiglenes sebességkorlátozást rendelte el a 3-as (észak-déli) vonalon a Népliget és Nagyvárad tér között a jobb (a városközpont felé vezető) vágányon.

A másik vágányon kb. öt éve van 40 km/h „ideiglenes” sebességkorlátozás, az egyesület szerint ezek  tények az É-D vonal infrastrukturájának műszaki állapotát minősítik. A BKK fődiszpécsere az Indexnek megerősítette a ma bevezetett intézkedés tényét.

A sebességcsökkenés a fődiszpécser szerint késést nem, csak maximum egyperces menetidő-növekedést okoz. A problémát egy meghibásodott váltóberendezés okozta, a hibát a BKV az éjjeli karbantartás során kijavítja, így a sebességkorlátozást szerdára feloldhatják.

Múlt hét szombaton leszakadt a díszmennyezet két darabja a 3-as  metró népligeti állomásán, a szakemberek egyelőre nem tudják, mi okozta a történteket.

Sínfej-kitörést találtak az éjszakai pályamesterek

A BKK közleménye szerint a sebességkorlátozás oka, hogy az éjszakai pályás bejárás során a Nagyvárad tér – Népliget között a jobb vágány egyik kitérőjében olyan sínfej-kitörést találtak a BKV pályamesterei, amely szükségessé tette az átmeneti sebességkorlátozás bevezetését. Ennél a sebességnél a forgalom biztonságosan fenntartható, maximum 1 perces késés fordulhat elő.

A BKV szakemberei a következő, mai éjszakai üzemszünetben az ideiglenes javítást elvégzik, melynek eredményeképpen a sebesség 40km/h-ra lesz emelhető. A végleges javítást – a szükséges anyagok beszállítását követően – május 9-én éjszaka tudják elvégezni, így május 10-ére, csütörtökre a sebességkorlátozás megszüntethetővé válik.

A 3-as metróvonal vasúti pályájának állapota valóban sürgős beavatkozást igényel, azonban az idei évben – a források rendelkezésre állásának függvényében – csak a legkritikusabb szakaszok részleges felújítását tudják elvégezni. A BKK mintegy egy évvel ezelőtt pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a 3-as metró teljes felújítására, a vonatkozó előkészítés megkezdésére, uniós forrásokból. A kérelmet Tarlós István főpolgármester is megismételte, érdemi elbírálására eddig nem került sor.