Disznólábakat akasztottak a Wallenberg-szoborra

2012.05.22. 21:58

Az esetről a Magyar Narancs online számolt be, a cikk szerint a szoborra akasztott disznólábak kedd délelőtt, egy konzervatív New York-i zsidó gyülekezet tagjainak tűntek fel. A magyar zsidók ezreit megmentő, majd a háború végén nyomtalanul eltűnt svéd diplomata szobra a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasor közelében található.

Bár az első bejelentés 11 körül érkezett a kerületi városfejlesztési irodára, a szoborról még negyed hatkor se szedték le a csülköket. A beszámoló szerint az iroda ügyfélszolgálatán nem fogták fel, hogy nem rongálás történt, ezért nem intézkedtek.

A disznólábak nem először kerülnek elő a holokauszttal kapcsolatban. 2009-ben a pesti alsó rakparton lévő, az 1944-45-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók ezreinek emlékére állított "Cipők a Dunaparton" emlékművet gyalázták meg hasonlóan, akkor a rendőrség izgatás miatt indított nyomozást.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A disznólábat az elkövetők feltehetőleg azért tartják alkalmasnak a zsidó-témájú szobrok megbecstelenítésére, mert a vallási előírásokat betartó zsidók nem esznek sertéshúst. Raoul Wallenberg azonban nem volt zsidó, a Dunába lőtt emberekről pedig nem lehet tudni, hogy vallásosak lettek volna.

Az eset összefügghet Horthy Miklós faszobrának minapi leöntésével, illetve Wass Albert szobrának és Tormay Cecile emléktáblájának megrongálásával.