Életfogytiglant kér az ügyészség a rendőrgázolóra

2012.07.04. 12:36 Módosítva: 2012.07.04. 13:46
P. Zoltán két évvel ezelőtt ittas és drogtól bódult állapotban rendőrök elől menekült a BMW-jével. Az egyik rendőrt, aki megpróbálta megállítani, halálra gázolta. Az ügyészség elkészült a vádirattal, az ügy kiemelt jelentőségűnek minősül.

Szerdán benyújtotta a vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség P. Zoltán ellen, aki két éve halálra gázolta Radovic Dusán rendőr zászlóst. A férfit hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel, hivatalos személy elleni erőszakkal, közúti veszélyeztetéssel, segítségnyújtás elmulasztásával, valamint rongálás vétségével és ittas járművezetés vétségével vádolják.

A főügyészség a vádiratában P. Zoltánra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. Az ügyészségi közlemény szerint a bűncselekmény tárgyára tekintettel az ügy kiemelt jelentőségű ügynek minősül, így az eljárást soron kívül kell lefolytatni.

A vádirat szerint P. Zoltán 2010. július 23-án 14 óra 15 perc körül ittas és kábítószertől bódult állapotban vezette BMW-jét Budapesten, a Thököly úton, a Róna utca felől a Nagy Lajos király útja irányába. A Bosnyák térhez érve nagy sebességgel áthaladt a piroson a Nagy Lajos király útja és Thököly út kereszteződésén. A szabályszegést két rendőr észrevette, és autójukkal utána indultak. A Csömöri út és Miskolci út kereszteződésében mellé hajtottak, és felszólították, hogy álljon félre közúti ellenőrzés céljából.

P. Zoltán erre közölte, hogy: „Kapjatok el, ha tudtok!”, majd menekülni kezdett a rendőrök elől. Közben számos közlekedési szabályt megsértett, a vád szerint a közlekedésben részt vevő civil és rendőr gépjárművezetők, utasok, gyalogosok, illetve a járműve hátsó ülésén helyet foglaló élettársa életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, több járművet megrongált. P. Zoltánt a Thököly úton már több rendőrautó üldözte. A vádlott végül a Baross téri építkezések miatt részlegesen elzárt útszakaszra hajtott, ahol kisodródott a BMW-jével, és nekiütközött a kerítésnek.

Az egyik rendőrautó ekkor elölről, a Rákóczi út felé elzárta a menekülés útját. Ebben az autóban ült Radovic Dusán. A másik rendőrautó elzárta a menekülést a másik irányba is. Radovic Dusán kiszállt a kocsiból, és megpróbálta megkerülni P. Zoltán kocsiját. A vád szerint látta a sofőr, hogy a rendőr épp a kocsija mögött van, de ennek ellenére hirtelen, kipörgő kerekekkel, nagy sebességgel tolatni kezdett annak érdekében, hogy a helyszínt a menekülését elzáró rendőrautó mögött elhaladva elhagyja. Tolatás közben a hátsó lökhárítójának bal oldalával elütötte a rendőrt, aki egyensúlyát vesztve az úttestre zuhant. P. Zoltán a bal kerekével ráhajtott az úttesten hanyatt fekvő rendőr mellkasára, majd hirtelen gyorsítással elhagyta a helyszínt.  Az alváz kiálló alkatrésze az elütött rendőr ruhájába, testébe akadt, és nagy erővel az egyik szolgálati autó jobb oldalához sodorta őt.

Egy másik rendőr több lövést leadott a vádlott távolodó kocsijának bal első kerekére, de így sem sikerült megállítani. A rendőrök tovább üldözték, eközben P. Zoltán többször szándékosan nekikormányozta a kocsiját a szolgálati autóknak, ezzel vészfékezésre kényszerítve őket és az autózó civileket. Végül a Gubacsi úton sikerült megállítani és feltartóztatni, miután meghibásodott a kocsija. Elfogásáról videó is készült.

Az ügyészség szerint P. Zoltán tolatás közben tudatában volt annak, hogy az általa végrehajtott közlekedési manőver a járműve mögött tartózkodó rendőr halálát is okozhatja. Radovic Dusán a helyszínen meghalt.

A temetésén részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, jelen voltak az országos és a budapesti rendőr-főkapitányság vezetői. Képviseltették magukat az ország rendőr-főkapitányságai és a társszervek is (vám- és pénzügyőrség, tűzoltóság). Érkeztek politikusok, országgyűlési képviselők, településvezetők. A rendőrségi állománytól mintegy másfél ezren mentek el a temetésre.