Riasztást adtak ki a várható zivatarok miatt

2012.07.04. 05:58
Erős széllökések várhatók, kétcentisnél nagyobb jégdarabok hullhatnak szerda este az ország nyugati részén. Letenyére már kedd este lecsapott a jégeső, és sártenger öntötte el a zalai kisvárost. Becsehelyen két házba is belecsapott a villám.

A várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt több megyére sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán hajnalban. Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint az ország nyugati részében kell heves esőkre számítani, helyenként erős széllökések és jégeső kíséretében.

A riasztás Zala, Veszprém, Vas, Somogy, Heves, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre vonatkozik. Ezekben a megyékben az előrejelzés szerint 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, károkozó (óránként hatvan kilométeres sebességet meghaladó lökések) szélre és nagy méretű (akár két centis átmérőjű) jégre is számítani kell. Fodor Zoltán meteorológus szerint néhol még ennél is hevesebbek lehetnek a zivatarok, a szél erőssége már a 90 kilométeres sebességet is meghaladhatja, és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabok is hullhatnak.

A Balaton nyugati medencéjénél másodfokú viharjelzést adtak ki. Itt a széllökések óránkénti 40-45 kilométeres erősségűek lehetnek, zápor, zivatar környezetében akár 60-80 kilométeres erősségű széllökések is kialakulhatnak. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. A Velencei-tónál, a Balaton középső és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

A tegnap esti jégeső nyomai  Zala megye déli részén
A tegnap esti jégeső nyomai Zala megye déli részén
Fotó: M. László / olvasónk

Már kedd este is volt helyenként jégeső. Több órás felhőszakadás volt Zala megye déli részén, többek közt Letenyén, írta olvasónk, aki fotókat is készített az egy órán át tartó jégeső eredményéről. Halmi Béla, Letenye polgármestere elmondta: dörgés, villámlás közepette csapott le kedd éjszaka a vihar Letenyére; dió nagyságú jeget hozó eső öntötte el a zalai kisvárost.

Sártengerré vált Letenye

Az árkok nem bírták elvezetni a lezúdult csapadékot, a záporeső óriási károkat okozott a szőlőkben, a hegyi utakon, az aratásra váró növényekben, a kukoricaföldeken. Az ipari park fölötti négy lakóépület udvari részét jelenleg is sártenger borítja. A mélyebben fekvő utcák pincéiből az önkéntes tűzoltó-egyesület már éjszaka kiszivattyúzta a vizet. Jelenleg negyven közmunkás takarítja a sárral telehordott árkokat, tette hozzá a polgármester. Megemlítette, hogy jövőre már nem kell hasonló károkra számítani, Letenye nyert ugyanis egy 100 millió forint értékű uniós pályázaton, így a mostani vihar által érintett utcákon is meg tudják majd oldani a csapadék elvezetését.

Villám csapott két becsehelyi házba

Németh Géza, Becsehely független polgármestere arról számolt be, hogy a faluban két egymás mellett álló házba is belecsapott a villám, ami jelentős anyagi kárt okozott. A házakat megrongálta a vihar, tönkrementek az elektromos vezetékek, eláztak a bútorok. A régebben épült ház tetőszerkezetének felét a balesetveszély miatt le kellett bontani. Mire a tűzoltók megérkeztek, a helyi önkéntesek már a helyszínen voltak, megkezdték a mentést, fóliával fedték be az házakat.

Németh Géza beszélt arról is, hogy az önkormányzat minden segítséget megad a családoknak, de a biztosítótársaságok - ha gyorsan megjelennének a helyszínen, és gyors ügyintézéssel felmérnék a károkat - nagyobb támogatást tudnának nyújtani. Az első információk viszont arról szólnak, hogy a biztosító majd csak négy-öt nap múlva mondja meg, hogy mikor érkezik a kárszakértő, mondta a polgármester. A két villámsújtott ház közül az újabban lehet lakni, a régebbi - amelyben négy felnőtt él - azonban csak korlátozottan alkalmas erre. Utóbbi tetejének felét lefóliázták, a veszélyes téglafalat lebontották, de egy újabb, jelentős széllel párosuló csapadék már komoly gondokat okozhat az ingatlanban.

Szerdára virradóra ismét csak a fővárosban, de ott több mint egy fokkal megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord. Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: Budapesten a hajnal mostanáig 1950-ben volt a legenyhébb, akkor 23,1 Celsius-fokot regisztráltak. Most viszont, július 4-én, 24,5 fokot mértek.