BRFK: A rendezvény biztonságát veszélyeztette a melegek molinója

2012.07.10. 17:05

Nem emeltek kifogást múlt szombaton a melegfelvonulás résztvevői, amikor a rendőrség arra kérte őket: takarják le a „Jobbik meleg tagozat" feliratú transzparenst, ellenkező esetben kamionjuk nem vehet részt a felvonuláson, közölte szerdán a  Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) .

A rendőrség hétfőn azt állította, hogy a helyszínen intézkedő rendőrök nem letakartatták a transzparenst, csak „megkérték" a felvonulókat arra, hogy takarják le a táblát. A felvonulók által később a neten közzétett és az Indexhez is eljuttatott dokumentum szerint ugyanakkor Pinezits Szilárd rendőr főhadnagy kézírásos, „Tájékoztatás és figyelemfelhívás" című papírt adott át nekik, amelyben azt írta: "...a BRFK képviselője a molinó eltávolítására hívja fel a figyelmet, amennyiben ez nem történik meg, úgy a gépjárművet a BRFK a felvonuláson nem engedi közlekedni..."

Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy egy tüntetés transzparensét eltávolíttassa. Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogok programjának vezetője korábban az Indexnek elmondta: egy ironikus transzparens semmiképp nem elegendő ok a rendőrség közbeavatkozására. Lehet provokatív, de ez egy demonstráción teljesen elfogadható, ha pedig ellentüntetés is zajlik, a résztvevők szükségszerűen provokálják egymást, ami természetes velejárója a gyülekezési jog gyakorlásának.

Nem volt bűncselekmény, mégis mennie kellett

„Transzparens használata rendezvényen előzetesen megtiltható, ha azzal tulajdonosa szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el, vagy vele azok végrehajtására hív fel" – áll az Indexhez szerdán eljuttatott levélben, amelyet az intézkedés jogszerűségét firtató kérdéseinkre küldött válaszul a BRFK. Azt azonban a rendőrség sem állítja, hogy a kérdéses transzparens kihelyezése törvénybe ütközött volna.

„A rendezvények szervezőit együttműködési kötelezettség terheli a rendőrség képviselőjével, azaz a rendbiztossal. A rendbiztos, a rendelkezésre álló információk alapján, ha a rendezvény biztonságát veszélyeztető körülmény észlel, a főszervezőket tájékoztatja, és felhívja a figyelmet annak következményeire – áll a levélben. – Jelen esetben is, az éppen ezen tájékoztatáskor és figyelemfelhíváskor rendelkezésre álló információkat egyedileg értékelve, a rendezvényen részt vevők biztonságát szem előtt tartva, a rendbiztos felhívta a figyelmet egy, a rendezvény biztonságát véleménye szerint veszélyeztető körülményre, bár az bűncselekményt, vagy szabálysértést nem valósított meg.

Kérése ellen a főszervezők kifogást nem emeltek, a transzparenst kihelyezni akaró szervezet aktivistái döntöttek a molinó letakarásáról."

Szervezők: ultimátum volt

Kérdés, hogyan és milyen eredménnyel emelhettek volna kifogást a szervezők, különösen hogy az írásos „Tájékoztatás és figyelemfelhívás" értelmében ha nem takarják le a transzparenst, a kamion nem vehetett volna részt a felvonuláson.

„Ultimátum volt, nem volt arra lehetőségünk, hogy elkezdjünk vitázni" – mondta az esetről Halmai Gábor szervező, aki szerint „ad hoc szitu" alakult ki, és bár ő folyamatosan felhívta az intézkedő rendőr figyelmét a helyzet abszurd voltára, nem volt lehetősége kifogással élni. Azért is kérték írásban az intézkedést, hogy utólag esetleg fel tudják használni.

„Nem értem, miért egy molinóra próbálják fogni az egészet"  – mondta Halmai, aki szerint az igazi biztonsági kockázatot nem a transzparens, hanem a melegeket szidalmazó három-négyszáz ellentüntető jelentette.