Vizsoly önkormányzata is csődbe ment

2012.07.17. 17:02

Adósságrendezési eljárás indított Vizsoly önkormányzata ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság – jelent meg kedden a Cégközlönyben a bíróság határozata. Az eljárással kapcsolatban kedd délután megkerestük a település önkormányzatát, de nem értük el sem Bihi Miklós polgármestert, sem az alpolgármestert, sem pedig a jegyzőt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság – idén már Miskolci Törvényszék – határozatából kiderül: az önkormányzat tavaly vált fizetésképtelenné, novemberben kezdeményezte az adósságrendezést. A kevesebb, mint ezer lakosú település önkormányzata körjegyzőségben működik, Vizsolyon óvoda, faluház és általános iskola működik. A bírósági döntés értelmében a település pénzügyi gondnoka a Mátraholding Zrt. lett.

Vizsollyal együtt már tizenkilenc település önkormányzata ellen van folyamatban adósságrendezési eljárás. Nick, Tiszadersz, Sáta, Nemesvid, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók önkormányzata ellen az elmúlt években indult eljárás. Hásságy, Olasz, Gacsály, Salomvár, Seregélyes és Heves, valamint Vizsoly pedig idén lett fizetésképtelen, derül ki a Belügyminisztérium adataiból.


View Csődbe ment települések nagyobb térképen

A múlt héten Heves város jelentette be, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását. Csáki Zsigmond, a település független polgármestere hétfőn azt közölte, hogy a hitelezők a megindult adósságrendezési eljárás során akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak. A szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések. A város a következő időszakban csak a minimálisan kötelező szolgáltatásokat tudja biztosítani, olyan szinten, ami kijön az állami normatívából.

Változik az adósságrendezés végrehajtása

Elkészült a részletes szabályok tervezete, amelyek alapján az adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok folytathatják – elsősorban uniós támogatású – beruházásaikat. A rendelettervezet a parlament által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosításhoz kapcsolódik, amely szerint az adósságrendezés megindításának időpontjától annak lezárásáig, a miniszter egyedi döntése alapján beruházási kiadások is teljesíthetők, különös tekintettel az európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokra.

A reorganizációs tervben, a miniszter egyedi döntése alapján engedélyezett beruházások szerepelhetnek. A módosítás célja az, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen visszafizetniük az elnyert támogatásokat. A rendelet tervezete szerint az önkormányzatnak külön kell kérnie a minisztertől a beruházás folytatásának engedélyezését. A tervezet szerint – amelyben a hatályba lépés valószínűsített időpontja augusztus elseje – engedélyezik azt is, hogy az önkormányzat beruházási támogatásra pályázzon, ilyenkor a pályázati dokumentációt kell beadni a miniszternek. (MTI)