Megrongáltak 57 sírt a kaposvári zsidó temetőben

2012.07.22. 13:43 Módosítva: 2012.07.22. 16:30

Megrongáltak ötvenhét sírt vasárnapra virradóra a kaposvári zsidó temetőben – közölte Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Kaposvári Rendőrkapitányság a bejelentést követően, délelőtt helyszíni szemlét tartott, a ledöntött síremlékek ügyében ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt indult eljárás.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere korábban, a város nevében közleményben ítélte el a helyi zsidó temetőben történt sírrongálásokat. "A város vezetése és minden jóérzésű kaposvári polgár elítéli ezt a gyalázatos tettet, amely értelmetlen és amely nem vezet sehova. Az ilyen magatartásnak nincs helye városunkban" – áll a közleményében. Az ügyben a kaposvári önkormányzat feljelentést tesz, írja a Sonline.hu.

A kaposvári zsidó temető utcáról is jól látható területén szisztematikusan ledöntötték az emlékműveket olyan halottak sírhelyeiről, akiknek élő hozzátartozója már szinte nincs, ezzel a rasszista cselekedettel megölték az emléküket is – fogalmazott a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke vasárnap a temetőben tartott sajtótájékoztatón.

Róna László közlése szerint az ötvenhét ledöntött, megrongált síremlék egy része össze is tört. Ezzel a tettesek 250 elhunyt emlékét gyalázták meg, mivel idetemették közös sírba a mosdósi zsidó temető exhumáltjait is. A sírkertnek ebbe a részébe az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején temettek utoljára halottakat, így két elhunyton kívül ma már egynek sincs élő hozzátartozója.

"Eddig legalább a nevüket el lehetett olvasni, de most ezt is elvették tőlük, a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszeresét, mintegy 3,5 millió forintos kárt okozva" – mondta a hitközség elnöke. Mint kifejtette, lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, felháborító és céltalan a cselekedet.

Róna László azért tartja egyértelműen rasszista indíttatásúnak a történteket, mert a közelben található egy köztemető, ahol egy magas kerítést sem kell átugorni ahhoz, hogy bárki bejusson oda, másfelől pedig egyértelműen a zsidó temető azon részét rongálták meg, amely az utcáról látható.

A rongálást a szombati szünet után a vasárnap reggel munkába álló temetőgondnok jelentette. A sáros nyomok alapján az éjszakai eső után, vélhetően két személy követte el azt – mondta Róna László. A hitközség vezetője arról is beszámolt, hogy magánszemélyek, továbbá Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemben segíteni tudja a rendőrséget a tettes vagy tettesek megtalálásában.