Miért kéne felcsinálni Miss Marple-t?

2012.07.23. 16:43 Módosítva: 2020.07.23. 15:43
Ki mondta, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe nem férnek bele az állatok? Pár órával ezelőtt még ámulva néztük, amint Fazekas miniszter kézrátétellel jutalmazza Kedvest, az életében eddig több, mint 130 ezer liter tejet termelő, rekorder holstein-fríz tehenet.
D NOE20120723004
Fotó: Bruzák Noémi

Miért? Tényleg, miért köszönt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy tehenet? - kattogott bennem a kérdés a Fejér megyei Hantos-Világospuszta tehenészete felé menet.

Pedig én aztán valóban hozzászoktam a bizarr politikai PR-akciókhoz, ott álltam egy méterre, amikor a fideszes Bácskai János ferencvárosi polgármesterzöld-fehérre festett egy zebrát, meg akkor is, amikor a főállású gyanúsított, a szocialista Verók István kampánycélokból összekente a díszkövet, miután elfelejtette bekapcsolni a takarítógépet. De még ők sem beszélgettek állatokkal.

Az okot nemsokára megtudtam: Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója ugyanis az esemény nyitóbeszédében azt mondta, azért vagyunk itt, hogy Magyarországon növekedjen az állattartási kedv.

Szerintem ezt a célt egy macskafarmon könnyebb lett volna elérni, mint egy tehéntelepen, de ne vágjunk az események elébe.

A tehéntől a Heringig

"130 ezer liter tejet adott a Kedves - az aranytörzskönyves Kedves nevű tehén megünneplésén köszöntőt mond Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter" - szólt a meghívó, amelyiknek nem tudtam ellenállni. Fazekas amúgy is a kevesebbet szerepelő kormánytagok egyike, kíváncsi voltam, hogyan találja fel magát trágyadús környezetben. Elolvastam a kedvenc állatos idézetemet – "Hering Gyula pécsi MSZP-s képviselő 1981-ben száz nyugatnémet márkát lopott anyjától, emiatt egy év börtönbüntetésre ítélték. Jó magaviselet miatt kilenc hónap elteltével szabadult” – majd gázt adtam.

A mezőfalvai agrárcég szarvasmarhatelepe Fejér megye közepén, nagyjából félúton fekszik Dunaújváros és Székesfehérvár között. Azt hittem, nem lesz rajtam kívül senki, ehhez képest a pusztában lelkesen integető segítők csak a főbejárattól vagy száz méterre tudtak parkolóhelyet mutatni, akkora volt az érdeklődés. Nyitásnak úgy beöltöztettek, mintha csipgyárban járnánk: nejlonzacskó a lábra, spéci fehér köpeny a testre, így léphettünk be a kellemesen trágyaillatú, poros udvarra.

Öreg és termékeny

A miniszter még nem érkezett meg, így gyorsan megismerkedtem Kedvessel, aki aranyos, buta, kissé rozzant, fekete-fehér holsten-fríz tehénnek bizonyult. Kasós Ferenc gondozó megtört a keresztkérdéseim súlya alatt, és bevallotta, hogy a 13 éves Kedves pont olyan, mint bármelyik másik tehén, csak 12-14 helyett alkalmanként 15-20 liter tejet ad.

D NOE20120723010
Fotó: Bruzák Noémi

Éppen a pisáló borjún megdöbbenő origós kolléga "Hugyozik! Hugyozik!" sikolyait hallgattam, amikor befutott a miniszter, jobbján L. Simon László kulturális államtitkárral. Friss túróból formázott, óriási kérdőjellé változtam mindaddig, míg rá nem jöttem, hogy a magyar kultúra kormányzati főnöke egyben a körzet országgyűlési képviselője.

A vörösterror sem szegte kedvét

Ekkor kezdett arról beszélni Zászlós vezérigazgató, hogy a cél a magyarok állattartási kedvének növelése. Halványan célozgatott arra az előző rezsim miatt üresen álló istállókra, bár Kedves Medgyessy Útelágazódás Péter alatt adta az első pohár tejet és Gyurcsány alatt érte virágkorát, már amennyiben egy ennyire passzív állatról ilyet egyáltalán mondani lehet.

Zászlós egészen megijesztett azzal, hogy vannak olyanok, akik hagyják elillanni a csapadékot a földjükről, miközben gazdának merik nevezni magukat, de kiderült, hogy a Minisztérium hálistennek épp arra készül, hogy törvényben definiálja, mi az a gazda.

Ne kovácsolj tehenet!

Fazekas következett, akinek maga L. Simon tartotta a mikrofont. Megtudhattuk, hogy "a tejtermelés a mezőgazdaság nehézipara", így csak remélni tudom, hogy legalább ezen a pusztán nem olvasztanak vagy kovácsolnak tehenet. Látványosan buta állat a tehén, de ezt a komcsi vircsaftot azért nem érdemli.

D NOE20120723008
Fotó: Bruzák Noémi

Annak nagyon örültem, hogy 2011 decembere óta 39 ezerrel nőtt a magyar tehenek száma, így mostanra 733 ezren vannak, kétszer annyian, mint a magyar horgászok. Akiket cserébe nem szoktak megfejni, de ezt már én mondom, nem a szakember. Fazekas nem egy római típusú, a közönségét extázisba hajszoló szónok, de hatalmas piros pontot kapott azért, mert megállta, és egyszer sem szólította meg személyesen a tehenet, amitől eléggé tartottam.

A beszéd végeztével elővezették Kedvest, aki a tehénkor végső határán járva úgy támolygott, mint Budai Gyula a sukorói strandon. L. Simon és Fazekas még ezt a produkciót is megtapsolták, ami igazán kedves volt tőlük. Valaki egy piros selyemsálat rakott az állat nyakába, akit a civilben agrárvállakozó L. Simon olyan ádáz tekintettel nézett, mint egy MSZP-s gyökerű mezőgazdasági kártevőt. Fazekas ezzel szemben rátette a kezét, először azt hittem azért, hogy meggyógyítsa, de kiderült, csak a fotósoknak akart ziccert teremteni.

A holstein-fríz egyesület képviselője ekkor azt mondta, hogy egy liter tejhez 400 liter vér áramlik át a tőgyön, de van, amit jobb nem tudni.

Tényleg a legutolsó statisztika következik: Kedves életében 135 ezer liter tejet termelt, ami 131 ezer kiló, másképp nézve 700 ezer kétdecis pohár tej. Király kolléga viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy "Ha Kedves összes tejét, ki tudja miért egymásba fűzött szívószálakban akarnánk tárolni, átlag húsz centis, fél centi átmérőjű szívószállal számolva 68789,8 kilométernyi vékony csövet kapnánk. Ezzel akár másfélszer is körbetekerhetnénk a földet." Erre varrjanak túrógombot!

Fel kéne csinálni Miss Marple-t

De minden statisztikánál szórakoztatóbb volt a híres detektívek és a híres szarvasmarhák megdöbbentően közeli kapcsolatáról szóló beszélgetés, amit kihallgattam. Egy helyi középvezető épp azt mesélte egy vendégnek, hogy Kedves imádja a szénát, amiből minden nap bezabál, aztán lefekszik és kérődzik, ami "tiszta Miss Marple". Aztán azt is mondta, hogy "fel kell megint csinálni, ha kibírja, megellik". E pillanatban határoztam el, hogy a friss információk fényében újraolvasom Agatha Christie-t.

A felcsinálással fenyegetett ismert detektívnőnél csak a kormányimádó médiának és a politikusoknak rosszabb: a Hír Tv két teljes stábot küldött erre a kulcsfontosságú eseményre, ezért Fazekasnak egymás után kétszer kellett nyilatkozni ugyanarról, egyszer magazinba, egyszer a napi hírműsorba.

Ezután gyorsan bejártuk a telepet, ahol megállapítottam, hogy a tehenek a haszonállatok szocialistái: nem akarnak semmit az élettől. Fura, hogy Fazekas nem egy rekorder disznót keresett fel, a hiperaktív sertések mentalitása sokkal fideszesebbnek tűnik.

Varga Ágnes állattenyésztési igazgató a végén nem kis meglepetésemre azt mondta a két államférfinek, hogy a tibeti ezoterika szerint ma milliószoros nap van, ami azt jelenti, hogy amiről álmodunk, az egymilliószoros sebességgel valósul meg. Ezért már 0,0054 másodperc múlva a szerkesztőségben voltam és elkezdtem írni ezt a beszámolót.