A dinnyekartell után itt a tejkartell?

2012.07.24. 14:32 Módosítva: 2012.07.24. 14:37
A magyar tejágazat helyzetét stabilizálta, hogy a belföldi szereplők megtanulták: össze kell fogniuk, így befolyásolni tudják az árakat és a piacot - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Lánchíd Rádiónak kedden.

A miniszter kiemelte még, hogy a tejipar fellendítésében szerepet játszott, hogy megállapodtak a nagy kereskedelmi láncokkal: egyenlő feltételekkel, egyenlő árképzéssel árusítják a magyar tejtermékeket, mint a külföldi árukat. Hamarosan megjelenik a magyartermék-rendelet, amely azt a célt szolgálja, hogy a hazai tejtermékek elkülöníthetők legyenek az áruházak polcain. Az ágazatot közvetlenül segítik a különféle (állatjóléti, területalapú) támogatások is.

Talpra állított szarvasmarhák

A miniszter elmondta, hogy egy év alatt nyolcezerrel gyarapodott a szarvasmarha-állomány Magyarországon, ami bizonyítja, hogy szorgos munkával, odafigyeléssel talpra lehet állítani egy egész ágazatot. "Mi arra törekszünk, hogy azokon a területeken is ilyen erősödés legyen, ahol még bőven vannak teendőink" - jelentette ki.

Hozzá kell tenni ehhez azt is, hogy ebben jelentős szerepe lehetett annak, hogy csak az juthatott nagyon olcsón állami földekhez az elmúlt időszakban, aki vállalta, hogy hektáronként adott mennyiségű állatot fog tartani.

Nem mindenki nyerészkedhet

Fazekas Sándor a műsorban beszélt a földtörvényről is. Elmondta: a földvásárlással sokak célja a befektetés, a nyerészkedés, emiatt nem a helyben lakó gazdálkodó családok jutnak földhöz, a földtörvény ezért meghatározza, kik vásárolhatnak majd termőföldet.

Az "árak befolyásolása a piaci szereplők összefogása által" egyébként elég ingoványos terület, amint azt a Vidékfejlesztési Minisztérium megtanulhatta a napokban a tervezett dinnyekartell példáján. Az ugyanis szinte mindig a versenytörvénybe ütközik, így a GVH bünteti, ha a szereplők összefogása által lesz magasabb ugyanazon termék ára.

Néha nem is olyan titkos