Budai: Kartelleztünk, és akkor mi van?

2012.08.13. 10:58 Módosítva: 2012.08.13. 11:22

„Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent Magyarországon a dinnyetermő terület. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?”

A Népszabadság tudósítása szerint így kommentálta Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Csongrád megyei gazdakörök fórumán a Gazdasági Versenyhivatal dinnyekartell-vizsgálatát.

A dinnyeügy július közepén robbant ki, amikor kiderült, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodott a nagy élelmiszerláncokkal, hogy egyikük se vigye 99 forint alá a dinnye árát, mert különben lehet, hogy nem minden termelőnek érné meg dinnyével foglalkozni.

Az Index által megkeresett számos versenyjogi szakértő mindegyike azt mondta: hacsak nincs valamilyen speciális, ágazati jogszabály vagy nincs az adott területre hatósági ármegállapítás, akkor ez a megállapodás egyértelműen kartellnek minősül.

A GVH korábban közölte: „a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor [...] a GVH első körben, az ilyen esetben szokásszerű módon, tájékozódik az ügyben, amelynek keretében információt kér a fent említett magatartásról. Ennek alapján fog dönteni arról, hogy indít-e, és ha igen, mely vállalkozásokkal szemben eljárást a hivatal”.

Budai Gyula a GVH-nál korábbi látogatásáról mindössze annyit mondott egy sajtótájékoztatón, egyelőre nem folyik vizsgálat dinnyeügyben. A „rosszakaróknak” pedig – köztük „egy internetes lapnak, amely a GVH-hoz fordult” – azt üzente, nem fog sikerülni.

Budai a múlt heti csongrádi Magosz-fórumon azt is kifejtette: a Magosz sikere az is, hogy elfogadtatták a magyar termékekről szóló rendeletet is. Az Európai Unió háborgott emiatt, de „egy lépést nem hátrálunk. Ha az uniónak nem tetszik, forduljon Strasbourghoz, vagy ahová akar!”

A dinnyekartell nyílt elismerése kapcsán megkérdeztük a Gazdasági Versenyhivataltól, hogy mit tehetnek az ügyben a kormánnyal vagy a minisztériummal, van-e lehetőség pénzbírság kiszabására vagy bármilyen bírósági eljárás indítására? A GVH azonban augusztus 21-ig szabadságon van, így addig nem kaphatunk válaszokat.