Feltámad a dinnyekartell

2013.06.26. 07:29 Módosítva: 2013.06.26. 07:42

Idén is tárgyalóasztalhoz ülteti a dinnyepiac szereplőit a vidékfejlesztési tárca. A kormányzati fellépésnek köszönhetően jelentősen javult a termelők piaci helyzete, s ennek következtében jóval nagyobb területen vetették el a lédús gyümölcsöt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap szerdai száma szerint a múlt évhez hasonlóan idén július 4-én ismét egyeztet a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségével, a FruitVeb Hungary szakmaközi szervezettel, a nagy áruházláncokkal valamint a kereskedők képviselőivel - közölte a lap megkeresésére Budai Gyula.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára a lapnak azt mondta, céljuk az, hogy a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni árujukat. Idén a dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása céljából is indul népszerűsítő kampány.

Tavaly ötezer hektáron háromezer regisztrált termelő állított elő dinnyét, ötszáz hektárral nagyobb területen, mint 2011-ben, idén nagyjából 5600 hektáron vethettek - mondta a lapnak Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke. A szakember szerint a kormányzati fellépés eredményeként az elmúlt években sikerült kiszorítani a hazai piacról a gyenge minőségű külföldi dinnyét, és ezáltal stabilizálni lehetett az árakat is.

Tavaly is ez volt

"A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?” – mondta tavaly Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára egy megyei fórumon. És igaza lett: a magyar jog szerint a versenyhivatal nem vizsgálódhat, ha az állam közhatalmi jogosítványai alapján hívta össze a dinnyéseket. Az ugyan kérdés maradt, hogy ez így volt-e tavaly, mindenesetre a magyar hatóság nagyvonalúan kihagyta az ügyből az agrártárcát és a kormányzati felelősséget sem vizsgálta a termelői áregyeztetés miatt. Részletek itt.