Az állam megússza a dinnyekartellt

2012.09.11. 11:01

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és kereskedelem ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal (VM) szemben, miközben a többi érintettel szemben folyik az augusztus 30-án bejelentett eljárás.

Az MTI birtokába jutott végzés szerint a GVH Antitröszt Iroda megállapította, hogy a neve elhallgatást kérő bejelentés alapján lefolytatott eljárásban a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn.

Az állam nem tehet róla

A VM kifogásolt magatartása a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében nem minősül piaci magatartásnak, mivel azzal kapcsolatban a VM legfeljebb olyan közhatalmi jogosítványok alapján gyakorolt magatartást tanúsíthatott, amire nem terjed ki a törvény hatálya – állapítja meg a végzés. A Penny Market Kft. magatartásával kapcsolatban pedig a bejelentő nem hozott a GVH tudomására olyan bizonyítékot, amely a vállalkozással szemben a jogsértés elkövetését valószínűsítené.

A végzés megerősíti: a versenyfelügyeleti eljárás megindult az ALDI, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar, a Tesco, a Magyar Dinnyeszövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ellen, mert megegyeztek a Magyarországon termelt görögdinnye 2012 július közepétől alkalmazandó áraiban, és abban, hogy Magyarországon kívül termelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak belföldön.

Nem volt kartell, de megérte

A dinynések érdekében végzett munka idén érett be, és „megérte, mégha a Gazdasági Versenyhivatal esetleg szankciókkal sújtja is a Dinnyeszövetséget” – mondta korábban Simonka György, a Dinnyeszövetség elnöke és fideszes országyűlési képviselő.

Mint azt az Index korábban megírta, egy hatalmas import dinnyeszállítmányt akart kiszorítani a piacról a kormány által életre hívott dinnyekartell, amelynek értelmében egyik nagy bolthálózat sem adja 99 forintnál olcsóbban a dinnye kilóját. A fogyasztók százmilliókkal lettek megkárosítva, a Vidékfejlesztési Minisztérium viszont sikerként könyveli el, hogy így mindenkinek megérte dinnyét termeszteni.

Igen, nem

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára később a Csongrád megyei gazdakörök fórumán elsimerte a kartell tényét, a Népszabadság tudósítása szerint azt mondta: „igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent Magyarországon a dinnyetermő terület. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?”

Budai egy nappal később már tagadta, hogy kartelleztek volna, azt mondta: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítést, és külföldről ne vásároljanak.  Budai Gyula jelezte, hogy az üzletláncokkal történt megbeszélésen „árakról nem is volt szó”.  • Hírek
  • Személyi kölcsön