Egyetlen bűncselekményt sem szeretne a BM

2012.08.30. 15:50 Módosítva: 2012.08.30. 15:50
A rendőrségi munka hatékonyabbá tételével magyarázták a Belügyminisztérium vezetői a rendőrségi átszervezéseket egy csütörtöki bizottsági ülésen. Az MSZP a hosszú kések reggeléről beszélt, a BM államtitkára pedig többször is rejtélyesen utalt Hatala József rendőrfőkapitány 2006-os felmentésére.

„A rendőrség célja, hogy egyetlen bűncselekmény se történjen Magyarországon, ha mégis történik bűncselekmény, akkor azokat felderítsék”, mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. A bizottság csütörtökön a rendőrségi átszervezések miatt hallgatta meg a BM és az ORFK vezetőit. A bizottság összehívását az MSZP kezdeményezte, az ülésen Pintér Sándor belügyminiszter nem volt jelen.

Az M1 Híradója augusztus 9-én számolt be arról, hogy 420 embert érintő átszervezést jelentettek be a rendőrségnél, ennek részeként több osztály jogutód nélkül szűnik meg. Másnap a BM közölte: Hatala József országos rendőrfőkapitány és Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos a tárca vezetői értekezletén arról számolt be, hogy a rendőrség átalakítása, az Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) a Készenléti Rendőrségbe történő integrációja megfelelően halad. A tárca vezetése augusztus 14-én azt közölte, hogy kilenc megyei kapitányság élére kerül új vezető, a leváltott főkapitányok közül ötnek indoklás nélkül vonták vissza a megbízását.

A közel három órás bizottsági ülésen Papp Károly hosszasan sorolta, hogy az átszervezésekkel kapcsolatos döntések az elmúlt hónapokban mikor születtek meg, illetve ezek az egyes rendőri szerveknél pontosan hány embert érintenek. A miniszteri biztos szerint a fő elv az volt, hogy az Országos Rendőrkapitánysághoz (ORFK) tartozzon a stratégiai, a területi szervekhez pedig az operatív irányítás. Papp szerint fontos szempont volt a párhuzamosságok megszüntetése, például a Terrorelhárítási Központhoz (TEK) kell vonni azokat a kapacitásokat, amivel a TEK egyébként is rendelkezik. Kontrát ehhez annyit tette hozzá, hogy a rendőrségi munka hatékonyabbá tétele volt a cél, illetve az, hogy az emberek érezzék, megéri a problémáikkal a rendőrséghez fordulni.

Az ülésen több ellenzéki képviselő kritikát fogalmazott meg. Harangozó Tamás szocialista képviselő „hosszú kések reggelének” nevezte, amikor az átszerezések érintettjei megtudták, hogy más osztályokra helyezik át őket. Az MSZP politikus arról érdeklődött, hogy ha ezeket az embereket azért helyzeték át, mert érintettek a rendőrségi korrupciós botrányokban, akkor mi a garantálja, hogy máshol nem lesznek korruptak. Ha pedig mégsem ez volt az átszervezés oka, akkor miért helyeztek más beosztásba őket, kérdezte. A politikus arról is beszélt, hogy szerinte politikai megfelelési kényszer van a rendőrségen, példaként említette, hogy hétvégén a rendőrség lezárta a Fejér megyei Csókakőt. Vadai Ágnes független parlamenti képviselő pedig azt kérdezte, hogy mi értelme a rendőröket úgy mozgatni egyik osztályról a másikra, mint a bábukat a sakktáblán.

Kontrát a válaszaiban visszautalt a korábbi MSZP-s kormányok tevékenységére. Az államtitkár szerint akkor volt megfelelési kényszer alatt a rendőrség, amikor a 2006-os zavargások idején több tüntető szemét is kilőtték. Arra a kérdésre, hogy az átszervezések mennyire voltak humánusak, Kontrát többször is a mellette ülő Hatalára mutatva, azt felelte: kérdezzék meg a főkapitány urat, hogy Petrétei József igazságügyi miniszter hogyan váltotta le a posztjáról. (Hatalát 2006-ban váltották le az ORFK közbiztonsági főigazgatói posztjáról.) Az ülés után megkérdeztük Hatalától, hogy mire gondolt Kontrát, mi a leváltásnak a története. A főkapitány a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, mindössze annyit közölt: forduljunk Kontráthoz. Az államtitkár az ülés végén azonban már nem volt jelen, két és fél óra után arra hivatkozva távozott, hogy indulnia kell Kőszegre, ahol ünnepi beszédet mond az 1532. évi török ostrom 480. évfordulója alkalmából.