no

Mága Zoltán Horthy Miklós vitéze lett

2012.09.22. 16:34 Módosítva: 2012.09.22. 16:42
Még hogy a kormányzó tisztelői nácik! Most már cigány tagja is van a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rendnek. Többek között vitéz bácsalmási Mága Zoltán és vitéz budapesti Bencsik András vállát is megérintette a kard, és több kitüntetést adtak át, mint egy bányásznapon. A hegedű mellett egy büszke anyuka is sírt a fóti plébániatemplomban.

Huszárruhás urak vonultak be méltóságteljesen (azaz lassan) a fóti plébániatemplomba, közben előttük remegő kezű operatőr moonwalkolt az oltár felé – ez a kép fogadott minket szombat délelőtt Fóton, amikor beléptünk a plébániatemplomba, hogy megnézzük a Vitézi Rend avatási ünnepségét, amin a Magyar Demokrata főszerkesztőjét és egy cigány hegedűst is felvettek a rendbe.

A már paródiszerűen hamis orgonajátékra bevonuló menet élén Ferenc József-ruhában lépkedett a góré, Molnár-Gazsó János, hátul pedig a Szent Korona másolatát hozták. A vitézi rend egyébként jogforrásul, illetve legfőbb védnökéül a koronát ismerte el.

A ceremónia ünnepi misével kezdődött. A liturgia best of latin slágereit hallgatva eszembe jutott az a jelenet, amikor egyszer egy faluban láttam, hogy a katolikus kisiskolások azzal idegesítették a református társaikat, hogy a szemükre vetették, hogy ők legalább nézegethetik a festményeket a dögunalmas prédikáció alatt, nemcsak a csupasz falat bámulhatják. Teljes egészében átéreztem ezt a bölcsességet, pedig ez még csak a kezdet volt, ezután kellett igazán a Szabó Zoltán-i értelemben vett türelem.

Hol vannak a vitézek?

A vitézi rendet nagybányai Horthy Miklós kormányzó alapította 1920-ban, de a második világháború után feloszlatták. Ezután az első magyarországi vitézavatás 1992. október 26-án, Bicskén volt. A vitézi rend szervezte meg Horthy Miklós 1993-as kenderesi újratemetését is. Egy adatbázisban található névsorban 26 500 név szerepel, de a mostani rivális szervezeteknek – amik mind jogutódnak tekintik magukat – nem sok közük van az eredeti Vitézi Rendhez. A vitézi cím használatát Magyarországon máig törvény tiltja.

Molnár-Gazsó János a beszédében – a Ferenc József-kosztümhöz méltóan – a szabadkőműves cselszövés eredményeként kitört első világháborúval indított, majd áttért a vörösterrorra, onnan pedig a magyarság ellen áskálódó pénzemberekre. Elmondta, hogy bár az Amerikai Népszava szerint ők fasiszták, a rend Horthy óta elhatárolódik a politikai szélsőségektől.

Panaszkodott amiatt is, hogy amikor bejelentették, hogy életnagyságú lovas szobrot terveznek állítani a kormányzónak, azt hitték, hogy ez az egész országot meg fogja mozgatni, de sajnos a „szinte csak a balliberális erők kezében lévő média” nem foglalkozott az üggyel. A lovas szoborra itt is gyűjtöttek, és Mága Zoltán is beleadott.

A beszéd azért az ünnephez méltóan happy enddel zárult: Molnár-Gazsó elmondta, hogy a Vitézi Rend ma erősebb, mint valaha.

A mindent betöltő pátosz ellenére azért mégis betört a templomba a XXI. század: egy férfi a máltai lovagrend szimbólumával ellátott palást alól például táblagéppel fotózta az avatást.

A Horthy-korszak osztálytársadalmát idéző ünnepség fényéből csak néhány fotont nyelt el az a sötét folt, hogy az avatásra váró vitézek nem rang, kor, származás vagy egyéb érdemek alapján kerültek sorra, hanem ábécésorrendben ültették le őket.

Ezután finoman visszavágtak a kommunistáknak: még a bányásznapi kitüntetés-osztogatást is felülmúlták, és szinte az összes vitéz érmet kapott. Az áprilisban félreállított Bencsik Andrásra ekkor ismét egy kis fénysugár vetült, amikor a mainstream bocskaisokat megszégyenítve klasszikus huszárruhában vette át a sajátját.

Miután kiosztottak egy mázsa kitüntetést, az ország egyik legerősebb facebookos képgalériájával rendelkező Mága Zoltán csapott a húrok közé. „Kezdődjék a mulatság!” – ordíthatta volna valaki, ha Mága Zoltán megint technobasszusra csapatja a csárdást, de szerencsére most csak halkan sírt a hegedű.

Ezután minden vitéz a szívére tett kézzel letette az esküt, és még három vitéz helyett is kimondták, hogy jelen, mert azok „posztumusz nyertek felvételt a rendbe”.

Az új tagok avatása alatt újra megszólalt az embert próbáló orgonajáték. A friss vitézek feladata annyi volt, hogy menjenek fel egy lépcsőn, térdeljenek le, és miután a fővitéz karddal illeti a vállukat, forduljanak meg, és mondják azt, hogy: „Hazámat szolgálom!” Ez egy kosztümös teleregénybe illő, szívszorító jelenethez vezetett. Amikor az egyik bocskais vitéz megpróbált még vitézebb lenni a többieknél, és úgy cifrázta, hogy: „Szeretett hazámat szolgálom!”, a nézők között egy idős asszony szeméből könny fakadt, és egy kisfiú kezdte el kérlelni, hogy: „Mama, se sírj!”, mire ő a második kérésre feleszmélt: „Csak az örömtől...”

E jeles napon a Magyar Demokrata főszerkesztője és a Vitéz Mikecz Kálmán huszár bandérium tagja, Bencsik András mellett nők is vitézzé avattattak. A vitézcsináló egy öreg bácsival kivételt tett, neki nem kellett letérdelnie, és a lépcső aljában lett felavatva.

Az új tagokat a díjazottakkal ellentétben jellemzően nem tapsolták meg, de amikor a bocskais vitéz bácsalmási Mága Zoltán a szívére tette a kezét, és a lépcsőre rálógó Horthy-molinó mellett állva kimondta, hogy a hazáját szolgálja, nagy tapsot kapott.

Az ünnepség végére viszont maradt egy ellentmondás, amit azóta sem tudtunk megfejteni: a cigány származására büszke Mága Zoltán vajon tudja-e, hogy ha a Horthy-korszakban öltözött volna be vitéznek, valószínűleg kinevették vagy meghurcolták volna?