Megverték a Budapesti Zsidó Hitközség egyik vezetőjét

MTI/Index
2012.10.05. 21:54 Módosítva: 2012.10.06. 00:00

Két férfi megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét pénteken, amikor kifelé jött a zsinagógából. Az információt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója is megerősítette.

Zoltai Gusztáv elmondta: Kerényi Andrásra két fiatalember támadt rá, amikor kijött a zsinagógából. Hasba rúgták, és miközben bántalmazták, a két fiatal azt kiabálta: "rohadt büdös zsidók, meg fogtok dögleni".

A Police.hu híre szerint a támadás 5-én 16 óra 50 perc körül történt, a XX. kerületi Téglagyár téren található imaháznál. Egy 21 éves budapesti fiatalember – vallási hovatartozása miatt – szidalmazta és bántalmazta a BZSH dél-pesti körzetének 62 éves elnökét. A sértett nem szorult orvosi ellátásra.

A támadást követően az elkövető és a társaságában lévő 20 éves fiatalember elmenekült a helyszínről. A sértett támadója után futott, közben telefonon folyamatosan tájékoztatta haladási útvonaláról a XX. kerületi rendőrkapitányság ügyeletesét, aki ahhoz az épülethez irányította a járőröket, amelybe a sértett szerint támadói bementek.

A házban a járőrök fél 6-körül megtalálták a 21 éves F. Márkot, akiben a sértett felismerte szidalmazóját és bántalmazóját, valamint az ágyneműtartóban elbújt társát, a 20 éves P. Tibort. A két fiatalembert a rendőrök előállították. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indított büntető eljárást.

Idén júniusban Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit érte inzultus az utcán, egy ismeretlen lépett oda hozzá, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót". Áder János köztársasági elnök június elején elítélte a történteket, és a lakásában is felkereste Schweitzert.