Balog előtt a HaHa-val egyeztet a HÖOK

2013.01.16. 12:35
Közös sajtótájékoztatót tartottak a Hallgatói Hálózat (HaHa), az Oktatói Hálózat (OHA) és a Hallagatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviselői szerda délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt. A tájékoztatón kiderült, hogy bizonyos eredményekkel a HaHa tagjai is elégedettek, ugyanakkor még mindig nem értik, miért nem tárgyal velük a minisztérium. A HÖOK pedig nem tehet mást, mint hogy a miniszteri találkozók előtt és után egyeztet a civilekkel.

A kormány és a HÖOK közötti tárgyalások jó irányba kezdtek haladni, emelte ki Tóth Fruzsina Márta, a HaHa aktivistája. Mint elmondta, elérhető közelségbe került az a céljuk, hogy minden szakon legyen államilag finanszírozott férőhely a felvételizőknek. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják a diákok bizonytalanságban tartását: legutóbb pár napja változtak meg ismét a kapacitásszámok a felvi.hu-n. Kiállva korábbi nyilatkozataik mellett, továbbra is azt követelik, hogy a most érettségizők közül államilag finanszírozott helyekre bekerülők száma minimum a 2011-es szinten legyen az egyes szakokon.

Nem tekintik ugyanakkor előrelépésnek azt, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter legutóbb arról beszélt, a kormány módosíthat a hallgatói szerződés feltételein. Erről Füzessi Károly, a HaHa egyik képviselője beszélt. Füzessi szerint nem a szerződés feltételeinek megváltoztatásáról akarnak tárgyalni, hanem annak egyoldalú eltörlését követelik. Mint fogalmazott, a ”külföldi munkavállalást korlátozó, az Európai Unió alapvető szabadságelvével szembemenő pontot elvből elutasítják”. A HaHa tagjai is fontosnak tartják a felsőoktatás versenyképességének növelését, ennek érekében pedig a lemorzsolódás csökkentését és a tanulmányok reális időn belüli elvégzésének elősegítését. Ennek azonban nem lehet eszköze egy kötelező és egyoldalú szerződés aláíratása, mondta el Füzessi.

Szintén a HaHa-t képviselve, Fatér Ambrus arról beszélt, értetlenül állnak azelőtt, hogy Balog Zoltán miniszter nem hajlandó a HÖOK által életre hívott Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal tárgyalni. A miniszter ezzel a lépésévek a Felsőoktatási Kerekasztalból kihagyja a civileket, ezért Fatér arra kérte a HÖOK-ot, hogy csütörtökön ismét tolmácsolják üzenetüket Balog Zoltánnak, hogy kezdjen hosszútávú tárgyalássorozatba az egyeztető fórummal. Az aktivista szerint az elmúlt hónapok eseményei bebizonyították, hogy a hivatalos érdekképviselet és a civil szerveződés erősíti egymást. A HaHa tagjai ezért a továbbiakban sem terveznek pozíciókat szerezni a HÖOK elnökségében, ahogy ezt Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár javasolta múlt héten a tárgyalni kívánó diákoknak.

Mint Fatér elmondta, továbbra is a megszólalni kívánó diákság hangját fogják képviselni mind a kormány, mind a HÖOK felé, és továbbra is támogatják a szabad véleménynyilvánítás minden békés formáját. Ezért is üdvözölte külön a szervezkedő középiskolásokat, mint elmondta, átfogó, a mélyszegénység problémáira is reagálni képes közoktatási reform nélkül nincs értelme felsőoktatási reformnak sem. Mint elmondta, a január 7-én megfogalmazott ultimátumukhoz továbbra is ragaszkodnak, ha annak pontjai nem teljesülnek, újabb tüntetések jöhetnek.

Máté András egyetemi tanár, az OHA tagja szerint a miniszter törvényekre hivatkozva nem kíván a diákmozgalmak képviselőivel tárgyalni, miközben vállalkozói lobbiszervezetekkel leül a felsőoktatás jövőjéről vitatkozni. Amit amúgy nem kifogásolt Máté, szerinte minden érdekelt félnek részt kell vennie a felsőoktatás átalakítását befolyásoló tárgyalásokon, ugyanakkor ebbe a diákok és az oktatók is beletartoznak. ”A minisztert valóban semmiféle törvény nem kötelezi, hogy tárgyaljon velünk, de nem is tiltja ezt a számára semmi” - fogalmazott. Ha pedig Balog békét és a válsághelyzet megoldását akarja, akkor szóba kell álljon azokkal, akik ezt a válsághelyzetet kimondják és a megoldásáért szót emelnek, tette hozzá Máté.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja elmondta, azért tartották fontosnak, hogy a civil szervezetekkel közös sajtótájékoztatón vegyenek részt, hogy megmutassák, a felröppenő sajtóhírekkel ellentétben nincs repedés az együttműködésükben. Kiss elmondta, a szélesebbre nyitott tárgyalásokra vonatkozó javaslatukat nem fogadta el a miniszter, ezért a HÖOK nem tehet mást, mint hogy garantálja, a miniszteri találkozók előtt és után minden kérdésben egyeztetni fognak minden érdekelt mozgalommal.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kiemelte, a most zajló tárgyalásokon a felvételik előtt állók problémájára koncentrálnak. Azt kívánják elérni, hogy egyetlen olyan egyetemi szak se induljon el jövőre, ahol nincs államilag finanszírozott férőhely. Erre vonatkozó javaslatukat a minisztérium múlt héten befogadta, de visszajelzést még nem kaptak. Nagy elmondta, amennyiben erre a kérdésre sikeült pontot tenniük, akkor a hallgatói szerződés kérdéséről kívánnak majd tárgyalni a miniszterrel.