L. Simon: Habitusbeli különbségek miatt váltottak le

2013.02.15. 17:38

Az új kulturális államtitkár, Halász János jó viszonyban van Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével, és helyesnek tartja a Műcsarnok tulajdonjogának átadását az MMA számára. Minderről az Emberi Erőforrások Minisztériuma átalakításáról szóló tájékoztatón beszélt Halász.

Az MMA azért kardinális kérdés, mert a hírek szerint L. Simon László távozásának egyik oka, hogy szembehelyezkedett a Fekete György féle szervezet kulturális térhódításával. A leváltott államtitkár szerint nem az MMA volt a véleménykülönbség oka, nem is szakmai okokból távozik, hanem a Balog Zoltán miniszter és közte lévő habitusbeli különbségek miatt. L. Simon köszönetet mondott azért, hogy nyolc hónapig irányíthatta az államtitkárságot, noha elismerte, kinevezésekor nem ennyi időre készült.

Blogjában is azt írja, „ahogy egy államtitkárnak képesnek kell lennie fontos szakmai és személyi döntések meghozatalára, úgy egy miniszternek is elvitathatatlan joga, hogy eldöntse, kivel kíván államtitkárként együtt dolgozni. S ha már Balog Zoltán úgy döntött, hogy a köztünk meglevő habitusbeli különbségek miatt levált, és Halász Jánosra bízza a terület irányítását, ezt nekem méltósággal kell elfogadnom – aki annak reményében olvassa ezeket a sorokat, hogy kommentálom a miniszter döntését, azt ki kell ábrándítanom.

A távozó államtitkár cáfolta, hogy nem tudott azonosulni a kormányzat kultúrpolitikájával. „Ez természetesen nem igaz, hiszen kulturális államtitkárként javarészt magam határoztam meg a kormány kultúrpolitikáját. Hogy jól vagy rosszul, azt nem nekem kell megítélnem” - írja.

Balog Zoltán miniszter a tájékoztatón elmondta: az együttműködés terén L. Simon és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett az államtitkár leváltásához. A miniszter azt is mondta, hogy nagyra értékeli L. Simon személyét és munkáját is, ezért arra kérte a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, valamint a miniszterelnököt: támogassák, hogy a távozó államtitkár vissza tudjon térni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére (jelenleg Cser-Palkovics András a bizottság vezetője). L. Simon a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke marad.