Hallgass a zsebedre, szavazz a Fideszre!

2013.03.30. 16:45 Módosítva: 2013.03.31. 00:00

Teljesen megtelt szombaton délután a Lendvay utca a Fidesz székházánál a Mostantól az önkény ellen! címmel meghirdetett civil demonstráción. A tüntetés kis csúszással indult, a szervezők szerint technikai problémák adódtak, mert "az elmúlt napokban nem volt idő ezzel foglalkozni", amivel vélhetően a tegnapi rendőrségi kihallgatásokra céloztak.

A hangosítást végül nem is sikerült összeszerelni, így a szónokok hangosbeszélőbe mondták el beszédeiket. Felszólalt Kőszeg Ferenc, a demokratikus ellenzék egykori képviselője, SZDSZ-alapító, aki azt mondta, külön örül a 80-as évek megmozdulásait idéző hangtechnikának. Az akkori és a mostani helyzet között ugyanis számos párhuzam van, ahogyan az akkori hatalom, úgy a mostani is fél a fiataloktól. Kőszeg szerint a Sirálynál tartott rendőrségi akció és az, ahogyan a tüntetés előtt egy nappal bevitték a rendőrségre a székházfoglalókat, a rendszerváltás előtti időkre emlékeztet. 89 március 15-én egészen hasonló eszközökkel próbálták megfélemlíteni az ellenzékieket, ez a módszer azonban már akkor sem volt hatásos. Akkor néhány hónappal később Kádár János távozott a hatalomból, most Orbánnak kell távoznia - vont párhuzamot Kőszeg.

Beszélt Szilágyi Sára, fiatal egyetemista is. Elmondta, ő kedden lesz 25 éves, akkor pedig már hatályban lesz a módosított Alaptörvény. Úgy vélte, a kormány az önkény kiterjesztésén dolgozik, de fontos, hogy a közügyekben mindenki hallassa a hangját. "Jogunk van beleszólni, ne féljünk tüntetni" - mondta, mert lehet az "övék a parlament kétharmada, de az egész parlament a miénk, állampolgároké."

A Belgiumban élő, Baki Szilárd volt a következő szónok, aki elmondta, amikor Magyarországon jár, akkor lecigányozzák, kinn viszont magyarként tekintenek rá. Baki nem érti, miért kell ennyit utazni ahhoz, hogy magyarnak tartsák, lehetőséget szeretnének a kormánytól, hogy bebizonyítsák, a cigányok is értékes tagjai a magyar társadalomnak.

Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa szerint a helyzet rendkívüli, "pocakos szociológusok állnak a barrikádokon". Szerinte most azért van helyzet, mert nincsen alkotmányunk, helyette "az Alaptörvény nevű napi parancs van". Azért vették el tőlünk az alkotmányt, hogy elvegyék a jogos eszközeit a tiltakozásnak. Miközben az utcán az Alaptörvény módosítása ellen tüntettek, a kormány csak a reziscsökkentés nevű útonállásról beszélt.

"Hallgass a zsebedre szavazz a fideszre" - ez az új jelszó Hammer szerint, aki ugyanakkor hiába füleli a zsebeit, nem hall semmit. "Tudjuk, jól, hogy mennyit ér az a lojalitás, amit a mézesbödönnel vásárolnak meg, Orbán Viktor jusson eszedbe Kádás János" - mondta Hammer. Szerinte a kormánypárt szimpatizánsai közül is egyre kevesebben nézik jó szemmel a kormány tevékenységét.

A tüntetés után előre bejelentett menet indult a Gyorskocsi utcához, így tiltakoznak a székházfoglaló diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen. Az Index tudósítója elmondta, az este egyik látványos mozzanata volt, amikor a Zombie walk nevű rendezvény éppen arra elhaladó résztvevői pár percre összekeveredtek a tüntetőkkel, és a tiltakozók közé élőhalottnak maszkírozott fiatalok keveredtek. Tovább színesítette a képet, hogy a tüntetők közül sokan viseltek régi Fidesz-logós matricát, amit a helyszínen osztogattak, a Fidesz pedig a szákháznál egy óriási molinóval fogadta a tüntetőket, "Békés ünnepet" felirattal.

A tüntetésen nagyjából ezer ember vett részt, és bár a korábbi kormányellenes megmozdulásokhoz képest tudósítónk szerint magasabb volt az átlagéletkor, azért főleg fiatalok vettek részt a demonstráción.

A Gyorskocsi utcához a tömeg az úttesten vonult, de a rendőrkapitányságig nem jutottak el, előtte ugyanis rendőrsorfal várta őket. Itt még hárman szólaltak fel, köztük Kemény Zsófi, szlem poetrista, előadta Orbán Viktornak írt művét.

Az egyik felszólaló elmondta, a Fidesz székház elfoglalásakor ő csak békésen demonstrált, és annak ellenére, hogy már ott a helyszínen igazoltatták, most vitték be a rendőrségre, csoportos garázdaság miatt. Az utolsó szónok elmondta, ő nem volt jelen a székházfoglalós tüntetésen, de büszke azokra, akik igen. A rendezvény a cigányhimnusz közös eléneklésével ért véget.

Bár a tüntetést a Fidesz 25. születésnapjára időzítették, a párt tegnap zárt körben már megünnepelte azt: mint megírtuk, péntek délelőtt emlékeztek a párt megalakulására a Fidesz alapítói. Az eseményt sehol nem hirdették, a párt honlapján sem volt fellelhető. Az eseményről csak egy a Fidesz által a távirati irodához péntek délben eljuttatott közlemény tanúskodik, melyben azt írják, hogy az alapítók szerint a szövetség alapértékei nem változtak.

Deutsch Tamás az Indexnek a megemlékezésről elmondta, hogy Nagypéntek miatt nem volt torta, csak narancslé és egy jó beszélgetés. Azt a politikus se tudta megmondani, hogy miért volt zárt a rendezvény. Viszont azt elárulta, hogy a párt semmiféle programmal nem készül szombatra, a párt tényleges születésnapjára.